Direct door naar content
Aangepast judo is weer mogelijk! afbeelding nieuwsbericht

Aangepast judo is weer mogelijk!

18 mei 2021

Nu de versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan kunnen de binnensportlocaties weer open! Dat betekent dat behalve fitness in sportscholen nog veel meer sporten weer mogelijk zijn. Aangepast judo is bijvoorbeeld een sport die je nu ook weer kunt doen. Deze verdedigingssport is ideaal voor allerlei beperkingen, want de sport wordt aangepast naar jouw mogelijkheden!

Judo is eigenlijk stoeien op een verantwoorde manier. Respect naar elkaar en samenwerken zijn namelijk de belangrijkste pijlers bij deze sport. Het is zeker niet de bedoeling om elkaar pijn te doen op de tatami, zoals de judomat wordt genoemd. Door die basisregels en de verschillende technieken is judo heel goed aan te passen aan jouw beperking. 

Lichamelijke beperking 

Heb je een lichamelijke beperking dan is judo zeker mogelijk. Ben je bijvoorbeeld slecht ter been of zit je normaal in een rolstoel? Dan kun je het staande deel van het stoeien overslaan en begin je gelijk zittend. Zo kun je net als ieder andere judoka ook toewerken naar de examens om een band te halen. Een goed voorbeeld is Cees Roest: hij ging na zijn dwarslaesie weer judoën en behaalde zo uiteindelijk de zwarte band. Hij bewijst maar dat ook in het judo dus meer mogelijk is dan je denkt. 

VI-judo

Als je een visuele beperking hebt kun je ook met judo beginnen. Deze vorm heet VI-judo, wat staat voor Visually Impaired judo. Misschien denk je dat je voor een sport als judo moet kunnen zien, maar het is een contactsport en daarom is het aanvoelen van je tegenstander veel belangrijker. In Apeldoorn traint een groep blinde judoka’s wekelijks met elkaar onder leiding van trainster Daniëlle Gommers. Zij ziet wat judo met deze sporters doet: “Ik zie de judoka’s echt groeien. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en zijn assertiever.” Lees het hele interview over judo met een visuele beperking.

Verstandelijke beperking

Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking is judo ook geschikt om weerbaarder te worden. Kinderen met een beperking leren zo ook om met anderen om te gaan en hoe ze elkaar kunnen helpen. Alles gaat met respect, zelfs het op de mat werpen. "Je werpt een ander, maar je zorgt wel dat hij goed terecht komt en zich niet blesseert. Je zorgt ervoor dat je samen heel naar huis kunt gaan", zegt judoleraar Cees van Delft in een filmpje van de Judobond. 
 

In Amsterdam is de club Beter Judo gespecialiseerd in het aangepast judo voor allerlei beperkingen. Judoleraar Tycho van der Werff vertelde in een interview dat hij ziet dat kinderen met een verstandelijke beperking door judo sneller met elkaar kunnen omgaan. “Je leert voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven en je leert ook spelenderwijs je grenzen te verzetten.” Lees het hele interview met hem. 

Ben jij nu ook enthousiast geworden over judo? Op de judo-pagina vind je alle informatie over deze sport en kun je gelijk een club bij jou in de buurt zoeken. 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: