Direct door naar content
Begin net als Fleur Jong met atletiek afbeelding nieuwsbericht

Begin net als Fleur Jong met atletiek

07 juni 2021

Het EK Para-atletiek was een bijzonder goed toernooi voor atlete Fleur Jong. Ze behaalde twee keer goud op de 100 meter sprint en het verspringen en verbeterde ook nog eens bij die beide onderdelen het wereldrecord. Met haar blades vliegt de ambassadrice van Uniek Sporten over de atletiekbaan. Dat gevoel kun jij ook ervaren! Atletiek is namelijk door de vele onderdelen en mogelijkheden erg geschikt voor allerlei beperkingen. Dat hoeft natuurlijk niet gelijk zo fanatiek als ‘onze’ Fleur: het leuke aan atletiek is juist dat op alle niveaus mogelijk is! 

Atletiek is eigenlijk een grote paraplu voor heel veel onderdelen op en rond de atletiekbaan. Het wordt ook wel de moeder aller sporten genoemd, omdat de historie van de atletieksport teruggaat naar de Griekse oudheid. Bij atletiek wordt een onderscheid gemaakt tussen hardlopen, springen en werpen. Die drie variaties kun je ook met jouw beperking uitproberen. Vaak begin je met meerdere onderdelen, zodat je kunt uitvinden wat bij jouw beperking past. Het is zelf mogelijk om een combinatie te doen. Zo is Fleur Jong gespecialiseerd in het sprinten en het verspringen. Wij concentreren ons hier even op de looponderdelen. 

Rennen met blades 

Het hardlopen is de bekendste vorm van atletiek en wordt ook door heel veel sporters met een beperking gekozen. Binnen het hardlopen heb je de keuze uit allerlei afstanden van de 100 meter sprint tot aan langere afstanden van 10 kilometer tot aan de marathon. Hoe jij over de baan rent is afhankelijk van je beperking. Heb je een beenamputatie dan doe je dat met blades. Als je een arm mist dan hoef je niet veel aan te passen, maar ook dan kun je tijdens training leren hoe je met jouw lichaam sneller kunt worden. 

Blind of doof

Ook als je een visuele beperking hebt, kun je met de looponderdelen binnen het aangepaste atletiek beginnen. Running Blind is in Nederland de organisatie die veel kennis heeft over het hardlopen met een buddy. Zij organiseren bij lokale afdelingen trainingen en workshops voor lopers en buddy’s. Als je op zoek bent naar een buddy om mee te lopen kun je je ook tot Running Blind richten, want zij koppelen lopers ook aan elkaar. 

Als je doof bent kun je ook met atletiek beginnen. Je hebt dan geen buddy nodig, maar toch is er bij jou ook iets anders. In een interview vertelde de dove atlete Elaine den Exter al iets waar je zeker bij de sprint rekening mee kunt houden: “Wat onderschat wordt is dat mensen met een gehoorbeperking ook last hebben van hun evenwichtsorgaan. Je moet in een rechte lijn naar de finishlijn en dat gaat wel eens verkeerd.” 

Wheelen

Als je in een rolstoel zit dan kun je ook de snelheid op de atletiekbaan ervaren. Dat onderdeel heet wheelen. Je zit dan in een racerolstoel met drie wielen en beweegt je voort door klappen tegen de hoepel. Daar worden speciale harde handschoenen voor gebruikt om extra kracht te zetten. Dat vraagt veel power van je armen, maar als je de techniek eenmaal in de vingers hebt kun je keihard gaan! 

Racerunning

Een relatief nieuw en populair onderdeel binnen de aangepaste atletiek is racerunning. Dit onderdeel is erg geschikt voor kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld CP of Spina Bifida die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator. Met de racerunner heb je namelijk een loopfiets die het mogelijk maakt te lopen of zelfs te rennen! 

Atletiekclub bij jou in de buurt

Krijg jij al zin om over een atletiekbaan te gaan racen? Of misschien wil je de technische  andere onderdelen van de atletiek wel uitproberen. Dat kan morgen al! Op de atletiek-pagina vind je alle informatie over deze sport en vind je gelijk een atletiekclub bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: