Direct door naar content
FietsMaatjes wil handbikers en fietsers koppelen afbeelding nieuwsbericht

FietsMaatjes wil handbikers en fietsers koppelen

10 juni 2021

Ingeborg Kamerman fietst al haar hele leven. Dat heeft ze al in allerlei vormen gedaan: op een gewone fiets, met een prothese en nu met een aankoppelfiets bij haar rolstoel. Afgelopen jaar heeft ze dat fietsen fanatiek opgepakt en is ze regelmatig rondjes gaan rijden. Meestal gaat ze alleen, maar soms ook met haar man op de gewone fiets. Daarbij merkte ze dat het samen fietsen handiger is en vooral ook veel gezelliger. Daarom is zij nu het initiatief FietsMaatjes gestart om handbikers en gewone fietsers aan elkaar te koppelen. 

Ingeborg is in 2019 definitief in een rolstoel beland. Tijdens de revalidatie maakte ze al kennis met de voordelen van een aankoppelbike. “Het fietsen geeft mij een gevoel van vrijheid. Ondanks dat ik mijn rolstoel bij mij heb, voel ik de vrijheid om ergens naar toe te gaan.” Ze ging in eerste instantie vooral alleen op pad. Bij die ritjes merkte ze dat het soms een praktisch voordeel kan hebben als je met iemand anders bent. “Bijvoorbeeld als je niet goed wegkomt bij een stoplicht of bij een heuveltje. Dan is het toch handig als je een duwtje kunt krijgen.” Ze gaat daarom nu ook steeds vaker met haar man een ritje maken. “Samen is het ook nog eens minder saai en je komt vaak toch ook nog net iets verder omdat de ander zegt: laten we daar nog even langsfietsen.”

Terrasje pikken

Door die eerste tochtjes begon het bij Ingeborg te kriebelen om het fietsen ook als sport te gaan doen. Met behulp van Uniek Sporten Hulpmiddelen is nu een vast frame handbike in bestelling. De aankoppelbike zal daarmee niet naar een hoek verdwijnen. “Die sportfiets leent zich nog niet zo voor het drukke stadsverkeer waar ik eerst door heen moet. Als je met iemand weggaat is de weer aankoppelbike handiger want je kunt je fiets even parkeren en even een terrasje pikken.”

Samen fietsen

Doordat een vast frame hanbike heel dicht bij de grond zit is de zichtbaarheid in het verkeer wel iets om op letten, zegt Ingeborg. “Je kunt een vast frame handbike niet zonder een opvallend vlaggetje gebruiken, want mensen zien je niet. Ik heb nu ook al wel eens bijna aanrijdingen omdat mensen een rolstoel met aankoppelbike niet verwachten.” Het verbeteren van de veiligheid in het verkeer was ook een van de reden waarmee ze het initiatief FietsMaatjes begon. Ze hoopt hiermee ook te zorgen dat handbikers en een bekender beeld in het verkeer worden. “Ik wil vooral handbikers en gewone fietsers aan elkaar koppelen om met elkaar te gaan fietsen. Het zal eerst meer handbikers met handbikers zijn, want die vinden het leuk om met gelijkgestemden te fietsen, maar uiteindelijk hoop ik dat andere fietsers zeggen: dat lijkt mij leuk om te zien hoe dat gaat.” 

“Het fietsen geeft mij een gevoel van vrijheid. Ondanks dat ik mijn rolstoel bij mij heb, voel ik de vrijheid om ergens naar toe te gaan.”

Ingeborg Kamerman

Bewondering onderweg

Het handbiken mag in Nederland wel meer bekendheid krijgen vindt Ingeborg. In haar stad Amersfoort komt ze ook maar zelden andere handbikers tegen. “Ik hoor van meerdere mensen dat ze alleen of met hun partner erop uit trekken, maar bijna nooit met anderen. Als ik hier naar Amersfoort kijk: ik kan onmogelijk de enige zijn met een handbike. Ik heb het idee dat die mensen verstopt blijven zitten. Ik wil ze daarom uit huis halen met hun fiets.” Om anderen over de streep te halen, geeft ze aan dat ze onderweg op veel bewondering van andere fietsers kan rekenen. “Wielrenners gaven mij letterlijk dat duwtje en die zeggen wel: ‘wauw dat doe jij op armkracht, en niet zachtjes!’”

Op zoek naar een fietsmaatje?

Als je op zoek bent naar een fietsmaatje of als je juist als fietser zonder beperking op pad wil met een handbiker dan kun je je aanmelden bij de facebookgroep FietsMaatjes. Die groep is openbaar voor iedereen. “Ik breng vraag en aanbod bij elkaar en zo wil ik zorgen dat mensen er samen op uit kunnen gaan.” 

Aanmelden kan via de Facebookgroep FietsMaatjes

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: