Direct door naar content

Fietsen met een beperking

Nederland is een fietsland. Van kleins af aan leren kinderen al fietsen. Er zijn vele vormen van fietsen, en dat maakt het een hele geschikte sport voor uiteenlopende beperkingen. De elektrische fiets wordt steeds populairder. Dit is een reguliere fiets met (elektrische) trapondersteuning waardoor het minder spierkracht kost om vooruit te komen. Met weinig inspanning kun je hierdoor grote afstanden afleggen enkan daarmee voor een flinke uitbreiding van je mobiliteit zorgen. Naast de reguliere fiets heb je ook een driewieler. Deze fiets heeft voor één wiel en achter twee wielen en hierdoor is de fiets stabiel en kun je niet omvallen. Ook is er de tandem, dit is een zeer lange fiets waar minimaal twee mensen op fietsen, met iemand voorop en iemand achterop. Tandem rijden kan een zeer geschikte sport zijn als je een visuele beperking hebt. Samen met een “piloot” kun je mooie snelheden maken en flinke stukken afleggen. Bij de rolstoelfiets zit er achterop één wiel en voorop twee wielen met daartussen een platform voor de rolstoel. Hierdoor kunnen mensen die niet in staat zijn om langdurige bewegingen te maken toch lekker naar buiten en rondgefietst worden.

Zit je in een rolstoel en wil je graag zelf fietsen? Dit kan op verschillende manieren. Een aankoppelbike monteer je voor je rolstoel, deze heeft over het algemeen een groter wiel met twee kleine wieltjes ernaast en een groot stuur. Door de aankoppelbike kun je grote(re) afstanden afleggen in je rolstoel zonder dat het een grote belasting voor je handen is. Een goede training voor je armspieren! Naast de aankoppelbike heb je ook de handbike. De handbike is een lage fiets met twee wielen achter en één wiel voor. Tussen de achterwielen is een zitting (vaak op maat gemaakt afhankelijk van je beperking). Je beweegt je (net als bij de aankoppelbike) voort door met je handen de pedalen rond te draaien.

Kijk hieronder voor alle mogelijkheden om te fietsen bij jou in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw regio.

Sport zoeken

VIND UNIEKE SPORTAANBIEDERS VOOR FIETSEN

Koninklijke Nederlandse Wieler Unie

Als sporter met een beperking ben je bij de KNWU aan het goede adres. Para-cycling omvat namelijk alle wielerdisciplines voor renners met een handicap. De KNWU streeft ernaar om para-cycling voor zoveel mogelijk mensen met een beperking toegankelijk te maken en deze discipline volwaardig te integreren binnen de wielersport.

Programma van:
Partners: