Direct door naar content
Tv-tip: Jetze Plat bij Sportlab Sedoc afbeelding nieuwsbericht

Tv-tip: Jetze Plat bij Sportlab Sedoc

10 juni 2021

Dat Para-triatleet Jetze Plat supersterk is weten we allemaal. Zijn enorme spierkracht in zijn armen is zijn grote wapen waarmee hij al veel concurrenten heeft verslagen. Maar dat is niet het enige wat Jetze voorsprong geeft. In het tv-programma Sportlab Sedoc ging oud-atleet Gregory Sedoc samen met wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen op zoek naar het geheim van Jetze. 

Omdat in de paralympische sport materiaal een belangrijk verschil maakt voor goud, kijkt Sedoc eerst naar de handbike van Jetze. Deze wordt speciaal op maat gemaakt voor hem in Denemarken. Daarbij wordt vooral gekeken dat Jetze daar aerodynamisch op ligt en dat het frame goed stevig is. “Jetze is zo sterk dat een lichter frame gewoon kapot zou trekken”, vertelt de bouwer van zijn handbike. Wat ook opvalt is dat hij met opvallend grote wielen rijdt. Dat bleek uit een test in de windtunnel de beste keuze. 

Meting in het lab

Voor het wheelen maakt Jetze gebruik van een andere racerolstoel waarbij hij met een speciale techniek tegen de hoepel moet slaan. Gregory neemt een kijkje in het lab van de Universiteit Groningen, waar ze kunnen zien hoe efficiënt die techniek is en waar nog verbeterpunten liggen in zijn houding. De presentator mag zelf ook even ervaren hoe dat voelt met een test waarbij hij volle bak moet gaan. 

Sedoc vs. Plat

Gregory mag het ook nog in een echte race tegen de Paralympisch Kampioen opnemen: Jetze op de handbike en Gregory op de racefiets. Op een wielerparcours gaan ze allebei tot het gaatje. Wie denk jij dat sneller is? 

Je kunt de uitzending van Sportlab Sedoc met Jetze Plat nu terugkijken. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: