Direct door naar content
Para Ice Hockey kan ook zonder ijs! afbeelding nieuwsbericht

Para Ice Hockey kan ook zonder ijs!

09 juli 2021

Para Ice Hockey is misschien niet een sport waar je nu in de zomer snel aan denkt. Deze sport wordt op dit moment op twee locaties gespeeld op een kunstijsbaan. Door een slimme oplossing van twee para ice hockeyspelers kun je straks ook zonder ijs aan deze felle teamsport doen. Jurrian en Björn hebben namelijk wieltjes onder hun sleetjes gemaakt, waardoor je ook op een schoolplein kan ijshockeyen. 

Para ice hockey is de aangepaste vorm van ijshockey. In plaats van op schaatsen beweeg je je hierbij vooruit op sleetjes en prikstokken. Om de puck in het doel te krijgen gebruik je ook diezelfde stokken. Het is een felle en snelle teamsport waarbij je over flinke spierkracht in je armen moet beschikken. Om het te kunnen doen heb je wel ijs nodig. En hoe doe je dat als je je sport in het zomerseizoen toch wil beoefenen? Dat was een vraag waar de fanatieke Para Ice hockeyers Jurrian Raa en Björn Olierook al langer mee rond liepen. Zij wilden iets bedenken om ook in de zomerperiode te kunnen trainen. 

Wieltjes 

Ze hadden in Canada en Noorwegen, echte ijshockeylanden, al een oplossing gezien waar ze hun eigen versie van hebben gemaakt. Voor Björn was dat geen probleem, want hij volgt een technische studie aan de TU Delft. Hij vindt het dan ook erg leuk om zijn kennis te gebruiken voor zijn uitvinding. “Voor ons is het uitgangspunt ‘hoe kunnen we het gevoel dat je op het ijs hebt, nabootsen op straat?’. Met die vraag zijn we verschillende ontwerpen gaan maken.” Ze hebben daarbij de ijzers onder het sleetje vervangen dor twee rijen van drie wielen. 

Samen met wat teamgenoten deden zij al een eerste test met het prototype. Dat kun je in deze video zien. 

Op schoolpleinen

Aan het einde van deze zomer hopen ze hun product echt af te hebben. Daarmee willen ze Para Street Hockey, zoals de variant van ijshockey wordt genoemd, ook voor een bredere doelgroep toegankelijk maken. Zij denken bijvoorbeeld ook om de sport met de sleetjes op wielen voor scholen en revalidatiecentra mogelijk te maken. 

Als je nu al enthousiast bent geworden dan kun je je bij Jurrian en Björn melden. “Iedereen is welkom! We zijn een heel gemixt team, van mensen met en zonder handicap. De community is niet groot, dus daardoor kun je gemakkelijk aansluiten.” 

Meer informatie vind je op de facebookpagina van het parateam van de Amsterdam Tigers. 

Bron: Gehandicaptensport Nederland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: