Direct door naar content
Bij duiken of snorkelen vergeet je je beperking afbeelding nieuwsbericht

Bij duiken of snorkelen vergeet je je beperking

26 juli 2021

Heb jij deze zomervakantie tijd en vooral zin om een nieuwe sport uit te proberen? Dan is duiken of snorkelen echt een optie. Misschien denk jij met een beperking niet direct aan duiken, maar het is juist heel goed mogelijk. Het voordeel van onderwateractiviteiten is dat je daarbij gewichtloos bent. Daardoor kun je zelfs met een dwarslaesie leren duiken en vergeet je zo je beperking. Snorkelen is een mooie instapsport om mee te beginnen. 

Lijkt het jou leuk om de onderwaterwereld van het meer bij jou in de buurt of juist een tropisch blauwe zee met allerlei gekleurde vissen te ontdekken? Dan is het goed om te weten dat sportduiken echt niet een extreme sport voor jou hoeft te zijn. Ook met een beperking kun je snorkelen of leren duiken.  

Gewichtloos

Net als voor duikers zonder beperking ben je onderwater gewichtloos. Dat is voor jou misschien nog een groter voordeel, want daardoor merk je niet dat je een beperking hebt. Eenmaal kopje onder kun jij je namelijk veel gemakkelijker bewegen dan bovenwater. Dat is echt het proberen waard!

Paar voorwaarden

Zitten aan duiken dan geen extra risico’s? Die zijn voor jou niet anders dan voor valide duikers. Daarom worden voordat je aan duikles begint een aantal voorwaarden gesteld. Zo moet je mimimaal 16 jaar oud zijn, je mag geen longproblemen of epilepsie hebben en je moet een goede armfunctie hebben. Waterangst is natuurlijk niet handig, maar laten we er vanuit gaan dat jij wel een echte waterrat bent. 

Met een buddy

Veiligheid is bij duiken erg belangrijk en dat ga je ook leren bij de duiklessen in het zwembad. Je zal ook nooit in je eentje duiken, maar altijd met een buddy. Tijdens een duik let je op elkaar en een instructeur kijkt ook altijd mee vanuit het water of vanaf de kant. Je komt steeds verder en leert stapje voor stapje hoe je onderwater moet communiceren. Als je genoeg hebt geoefend in het zwembad mag je voor het echte werk naar buiten in het open water. Na veel duiktrainingen kun je uiteindelijk ook je duikbrevet gaan halen.

Snorkelen

Dat je om te kunnen duiken minimaal 16 jaar moet zijn heeft een reden: de longen van kinderen zijn nog niet bestand tegen de grote druk die je onderwater ervaart. Maar gelukkig is er voor kinderen en trouwens ook voor beginners een mooi alternatief: snorkelen. Dit kun je zien als de eerste stap naar duiken. Daar begin je altijd mee als je wilt leren duiken. Bij snorkelen blijf je meer aan de oppervlakte van het water. Door je duikbril kun je dan ook al heel veel moois zien, zeker als het helder water is. Je ademt door het luchtpijpje dat aan je bril vastzit. Bij je eerste snorkelles zul je leren dat je eerst vooral stabiel moet blijven liggen en hoe je rustig kunt zwemmen. Je wil niet dat je de vissen wegjaagt door jouw gespetter! Ook het rustig ademen is een belangrijk onderdeel van snorkelen, en dat komt ook weer van pas als je later eventueel verder wil in het duiken. 

Ga voor meer informatie naar de pagina’s over duiken of snorkelen. Daar vind je ook een duikclub bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: