Direct door naar content
Probeer nu honkbal met een beperking! afbeelding nieuwsbericht

Probeer nu honkbal met een beperking!

16 augustus 2021

Ben jij op zoek naar een uitdagende teamsport waarbij je je individuele talenten kan ontdekken? Dan is honkbal misschien wel een sport voor jou om te gaan proberen. Bij deze balsport komt het aan op slaan, lopen en vooral goed samenwerken met je teamgenoten. In Nederland is met G-honkbal een speciale aangepaste vorm van honkbal/softbal ontwikkeld voor iedereen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Misschien ken je honkbal al van de gymles of van tv. Het is in ieder geval een veldsport, maar wel een heel ander soort veld dan bij bijvoorbeeld voetbal. Bij honkbal of softbal zijn de vier honken het belangrijkste onderdeel. Als speler van het slagteam moet je na het slaan van de bal zorgen dat je over die honken komt met als uiteindelijke doel het thuishonk. De veldpartij probeert de bal zo snel mogelijk te vangen en naar een honk te gooien om te voorkomen dat de slagpartij punten kan scoren.

Voor iedereen

Dit lijkt allemaal ingewikkelder dan het is. En zeker bij de aangepast vorm G-honkbal hoef je niet bang te zijn voor moeilijke regels. Bij G-honkbal zijn er namelijk geen vaste spelregels. Voor een potje wordt door de begeleiding afspraken gemaakt over de speelduur, het aantal ronden en het aantal spelers per team. Het is door die flexibiliteit voor iedereen geschikt. Het belangrijkste is het plezier in het dit leuke balspel.

Sterk team

Bij G-honkbal wordt rekening gehouden met jouw mogelijkheden en zo kun je met andere spelers een mooi team vormen. De een kan goed gooien of slaan en een ander weer lopen. Zo komt ieders talent tot zijn recht in het team en zul je merken dat je samen een sterker team bent. Ondertussen werk jij ook aan je conditie en speciale techniek en krijg je er een hoop gezellige sociale contacten bij.

Met autisme

In Nederland wordt G-honkbal bij verschillende verenigingen aangeboden en is er zelfs al een competitie ontstaan. Een van die verenigingen is Amsterdam North Stars, waar Jos Peeters zo’n elf jaar geleden begon met aanbod voor jongeren met een beperking. Hij ontdekte dat zijn sport goed past bij kinderen met autisme of een verstandelijke beperking. “Honkbal kent meer dode spelmomenten waarop iemand zich kan herpakken en je komt niet in aanraking met anderen. Dat leek mij uitermate geschikt voor bijvoorbeeld autistische deelnemers”, legt hij uit in dit interview met Uniek Sporten.

Honkbal met visuele beperking

Door een andere aangepaste vorm kun je nu ook met een visuele beperking honkbal uitproberen. Bij ‘Beep Baseball’ wordt namelijk gebruik gemaakt van geluid op het eerste honk en de bal. Door je te concentreren op die geluiden kun je dit leuke spel toch samen met anderen spelen. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Kom dan op 23 oktober naar een speciaal honkbalevenement op sportpark De Haamen in Beek.

De beelden en geluiden in deze video geven ook een idee van deze sport voor blinden en slechtzienden.

Wil je meer weten over honkbal met een beperking? Kijk dan op de infopagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: