Direct door naar content
Jiske Griffioen: “Het gaat om de sportprestatie!” afbeelding nieuwsbericht

Jiske Griffioen: “Het gaat om de sportprestatie!”

24 augustus 2021

De Paralympische Spelen van Tokio zijn dan eindelijk echt begonnen! Voor rolstoeltennisster en ambassadeur van Uniek Sporten Jiske Griffioen breken nu ook twee mooie en drukke weken aan. Ze schuift bij de NOS aan als side-kick om verslag te doen van de Spelen en haar eigen ervaringen te delen. Vijf jaar geleden behaalde zij zelf bij de Spelen in Rio nog twee keer goud in het enkel en dubbelspel van het tennis.

Voor het dagelijkse programma van NOS Studio Sport ronde Pararlympische Spelen is Jiske gevraagd om als analist commentaar te geven bij de wedstrijden. Hoewel ze het liefste er in Tokio bij was geweest om daar live verslag te doen van de prestaties, kijkt ze ernaar uit om vanuit Hilversum de Nederlandse deelnemers te volgen. “Ik ben echt benieuwd wat Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel gaan bereiken. De basketbalsters, met wie ik nog samen heb gespeeld voordat ik de overstap naar tennis heb gemaakt, zullen vast goed presteren. En ook naar de prestaties van Jetze Plat, die meedoet op triatlon en bij handbiken, kijk ik echt uit!”, zegt ze in een interview voor de Nederlandse Sportraad.

"Ik vind dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen olympische en paralympische topsporters.”

Jiske Griffioen

Jiske ziet de Paralympische Spelen als een mooi podium om gehandicaptensport bekender te maken bij een breder publiek. Zij ziet het daarom ook als haar taak om op tv alle kanten van de paralympische topsport te belichten en zo begrijpelijk mogelijk maken. “De klassen zijn van belang voor een eerlijke competitie, maar leiden er soms ook toe dat er weinig deelnemers zijn per klasse. Wat jammer is voor de aantrekkelijkheid van de wedstrijd. Ik hoop dat zo goed mogelijk te kunnen uitleggen, en ik wil juist ook de sportieve strijd benadrukken. Het gaat om de sportprestatie! Ik vind dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen olympische en paralympische topsporters.”

Te veel focus op beperking

Toch merkt Jiske een groot verschil in hoe naar paralympische sporters wordt gekeken. Bij paralympiërs wordt eerder gekeken naar de beperking dan naar de sportprestatie. Daar is Jiske fel tegen. “We worden soms over de top de lucht in geprezen alléén omdat we een handicap hebben. Mensen zeggen zelfs dat het zo fijn voor me is dat ik tenminste mijn sport nog heb…. Toen ik in Rio het laatste punt maakte en goud haalde, dacht ik aan alles wat ik gedaan had om daar te staan: de wedstrijden, de trainingen, alle inspanningen die ik geleverd had. Ik dacht helemaal niet aan mijn handicap of hoe het is daarmee te leven!”

#Wethe15

De #Wethe15 campagne die het Internationaal Paralympisch Comité heeft gelanceerd om aandacht te vestigen op de acceptatie van de 1,2 miljard mensen met een beperking (15% van de wereldbevolking). In die campagne geven mensen met een beperking ook aan dat ze helemaal niet als ‘superhero’ gezien willen worden. Jikse: “Ik steun dat: we willen méédoen, presteren en gewoon onderdeel zijn van de maatschappij!”

Inzet voor gehandicaptensport

In 2017 stopte Jiske met topsport, maar inmiddels heeft ze haar tenniscarrière na een korte onderbreking weer fulltime opgepakt. Dat resulteerde dit jaar al in de Nederlandse titel in het rolstoeltennis. Ze combineert haar tweede topsportleven nog altijd met andere rolllen waarin ze zich ook inzet voor de gehandicaptensport. Zo is ze ambassadeur van Uniek Sporten en is ze lid van de Nederlandse Sportraad, waarbij ze vanuit haar ervaring meedenkt over belangrijke adviezen over de Nederlandse sport. Zo gaat ze ook aan de slag met een advies over de doorontwikkeling van de paralympische sport in Nederland. Ze hoopt hier vanuit haar deskundigheid veel aan bij te kunnen dragen. “Heel goed dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een adviesaanvraag over dit onderwerp heeft ingediend. De paralympische sport verdient echt aandacht!”

Bron: Nederlandse Sportraad

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: