Direct door naar content
Geert rijdt mega sponsortocht met Uitleen handbike afbeelding nieuwsbericht

Geert rijdt mega sponsortocht met Uitleen handbike

09 september 2021

Geert Kollen gaat binnenkort een enorme sponsortocht door Nederland maken op een handbike. Hij reed in 2019 al eens een tocht van 145 kilometer voor zijn Stichting AED Nederland, maar nu gaat hij een stap verder. Zijn plan is om niet één tocht te gaan maken, maar vier lange bekende routes door Nederland. De kortste is de Elfstedenroute van 235 kilometer. Voor deze tochten kan Geert gebruikmaken van een handbike van Uniek Sporten Uitleen.

Het idee voor deze bijzondere sponsortocht kwam niet helemaal bij Geert zelf vandaan. De medewerkers van zijn stichting vonden dat het na de tocht van 145 kilometer in 2019 tijd was voor iets groters. “’Zeg maar gewoon ja’, zeiden ze tegen mij. En toen kwamen ze met het plan om de Nederlandse Kustroute van 675 km, de Zuiderzeeroute van 435 km, de Friese Elfstedentocht van 235 kilometer en dan nog het Pieterpad van 598 km te gaan fietsen. Het is niet zo dat ik alle tochten achter elkaar doe. Na de eerste tocht neem ik bijvoorbeeld rust en kijken we hoe ik daaruit kom.”

Voor kinderen met hartafwijking

Het is en blijft een opgave, geeft Geert gelijk toe. “Je moet het ook niet onderschatten, maar ik vind het gewoon leuk om te doen. Ik heb met mijn stichting ook een goed doel voor ogen en daar moet je het gewoon voor doen.” Met zijn stichting zamelt hij geld in voor de aanschaf van AED’s, die de stichting in bruikleen geeft aan gezinnen met een kind met een ernstige hartafwijking. “Zij moeten vaak lang wachten op een zware operatie. De kans dat bij die kinderen in de tussentijd iets gebeurt is heel groot. De verhalen die ik van gezinnen hoorde bleven maar aan mij vreten.” Inmiddels heeft hij de eerste AED al bij een gezin kunnen uitlenen.

Uniek Sporten Uitleen

In zijn zoektocht naar sponsoren voor zijn actie kwam Geert in contact met Monique Kalkman van Welzorg Nederland die partner is van Uniek Sporten Uitleen. Zo kon voor de tochten van Geert vrij eenvoudig een Quickie handbike worden geregeld die hij kan lenen. Zeker voor de lange afstanden die Geert van plan is te gaan maken, bleek een handbike handiger dan de rolstoel waar hij eerdere tochten in deed. “Het was mij opgevallen dat veel straten behoorlijk scheef aflopen. Je bent dan continu bezig om met een arm bij te corrigeren. Toen dacht ik: dat ga ik geen 650 km volhouden.”

Verademing

Geert was na het eerste contact met Uniek Sporten Uitleen gelijk enthousiast over de service. “Een week later stond de handbike al hier. Ik heb hem verschillende keren uitgeprobeerd en het was echt een verademing.” Hij moest nog even wennen aan het liggend fietsen, zijn chronische rugpijn was daarbij nog wel een probleem. “Ik heb 24/7 pijn in mijn rug, maar met een neurostimulator in mijn rug zit ik qua pijngrens op 8 in plaats van 10. De pijn wordt dus iets onderdrukt.” In de handbike werd met een kleine aanpassing ook nog een oplossing voor zijn rugprobleem gevonden. “Het bevalt mij uitstekend.”

AED achterop

Voor de handbiketochten maakt Geert nu aardig wat trainingskilometers, maar dat doet hij nu even op een andere handbike. “We laten daar een bak op maken zodat er een AED op mee kan. Ik heb zelf ook zes hartstilstanden gehad dus dat een AED meegaat is wel verstandig.” Zijn persoonlijke ervaringen gaven hem ook de motivatie om zich in te zetten voor anderen met hartproblemen.

Gemeenten overtuigen

Door zijn stichting werden voor Geert al veel deuren geopend en zit hij vaak aan tafel bij gemeenten. Toen hij begreep dat in zijn eigen woonplaats Uniek Sporten Uitleen nog niet beschikbaar is, besloot hij zijn netwerk direct in te zetten. Geert ziet namelijk een enorme meerwaarde voor de uitleenservice van hulpmiddelen. Met Uniek Sporten Uitleen kan namelijk iedere sporter die dat wil een sportrolstoel, handbike of ander hulpmiddel lenen om zo een sport te proberen. In een gesprek met een aantal wethouders heeft Geert ook al de voordelen voor de gemeente uitgelegd. “Als iemand begint met tennissen heeft hij daar een sportrolstoel voor nodig. Die vraagt hij aan bij het WMO-loket, maar als hij het na een paar lessen toch niet leuk vindt dan staat die rolstoel van zesduizend euro daar maar te staan.”

Uniek Sporten op de kaart zetten

Behalve in Deventer is Geert van plan om tijdens zijn tochten Uniek Sporten en de Uitleenservice breed kenbaar te maken. Op de wielbeschermers staan daarom ook de logo’s van onder andere Uniek Sporten, Welzorg Nederland en Sunrise Medical. “We hopen Uniek Sporten hierdoor nog beter op de kaart te zetten. Ik heb ook direct gezegd: ik wil deze tochten nu doen en volgend jaar wil ik er weer een paar doen. Dan wil ik dat wel met dezelfde handbike doen. Laten we de reclame er ook op.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: