Direct door naar content
Stijg boven jezelf uit in een klimhal! afbeelding nieuwsbericht

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

16 september 2021

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en heb je geen hoogtevrees? Dan is klimmen misschien wel de sport die jij zoekt. Dit is namelijk met een lichamelijke beperking ook heel goed te doen. In de verschillende klim- en boulderhallen in Nederland zie je ook steeds vaker klimmers met protheses of rolstoelen.

Denk jij bij sporten met een beperking niet direct aan klimmen? Dan moet je toch echt even verder lezen, want met wat aanpassingen is juist heel veel mogelijk. Soms hoef je het klimmen niet eens heel erg anders aan te pakken dan mensen zonder beperking. Je zal in ieder geval snel merken dat jouw beperking je helemaal niet in de weg hoeft te zitten om naar boven te komen. Paraklimmer Renske Nugter verwoordde dat al eens perfect: “Bij klimmen is een beperking, geen beperking.”

Protheses en rolstoelen

Nederland kent vrij veel klimhallen en daar kun jij ook terecht om vrij te klimmen. Op die locaties zul je merken dat je echt niet vreemd wordt aangekeken als je een prothese draagt of als je in een rolstoel zit. De klimsport is echt een inclusieve wereld waar iedereen welkom is.

Er kan niks gebeuren

Paraklimmer Fedde Benedictus kreeg op zijn zestiende een hersenbloeding, die werd veroorzaakt door een hersentumor. Door die hersentumor en bloeding is bij hem zijn   linkerbeen en arm en zijn linker gezichtshelft spastisch. De ontdekking van het klimmen heeft voor hem veel betekend. “Als ik niet was begonnen met klimmen dan had ik nu permanent in een rolstoel gezeten. Ik rij nu op een driewielfiets tot aan de deur van mijn werkkamer op de Universiteit, maar ik ben wel zelfstandig. In een rolstoel zou ik dat niet meer zijn”, vertelde Fedde in een interview.

Je hoeft niet bang te zijn dat je valt bij klimmen, want je bent altijd door iemand anders gezekerd. Het is daardoor ook een soort teamsport, vindt Fedde. “Je zit aan een touw dus er kan niks gebeuren. Je kan wel even volledig je energie kwijt.”

Klimmen met visuele beperking

Bij de klimsport gaat het om controle en ook vooral om tactiek: je moet steeds naar boven en op zij kijken om je route te bepalen. Als je een visuele beperking hebt, wordt dat lastig denk je misschien. Toch heeft de Britse blinde klimmer Matthew Shifrin ook daar een oplossing voor gevonden: hij stippelt de routes met de klimgrepen uit met Lego. “Als ik klim dan is er alleen ik, de gids op de grond en de muur. Het is gewoon even niks.”

Open trainingen

In Nederland zijn nog niet veel georganiseerde groepen of clubs van klimmers met een beperking, maar op steeds meer plekken worden open trainingen georganiseerd. Daar kun jij proeven aan het klimmen met jouw beperking. Bij Mountain Network in Amsterdam en Klimmuur Utrecht starten binnenkort inclusieve trainingsgroepen waar jij ook kan aansluiten. Meer informatie vind je op de website van de NKVB

Wil je meer weten over de klimsport? Ga dan naar de pagina over klimmen en kijk gelijk voor een klimlocatie bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: