Direct door naar content
Turnen is voor iedereen: dus ook voor jou! afbeelding nieuwsbericht

Turnen is voor iedereen: dus ook voor jou!

04 oktober 2021

Bij turnen denk jij waarschijnlijk gelijk aan Epke Zonderland, de zusjes Wevers en allerlei ingewikkelde oefeningen die zij uitvoeren met salto’s, radslagen en flikflaks. Zie je jezelf dat nog niet doen? Toch is gymnastiek zeker ook een sport die je met een verstandelijke of lichamelijke beperking goed kunt doen. Bij de verschillende gymverenigingen in Nederland is heel veel mogelijk voor jou!

Turnen is een onderdeel van de paraplu van de gymnastiek. Daar horen ook de disciplines acrobatiek, ritmische gymnastiek, trampolinespringen, dans en de urban sport freerunning Parcours. Al deze vormen kun je doen bij een gymvereniging. Bij deze clubs ben je zeker ook welkom als je een beperking hebt, want turnen is echt een sport voor iedereen.

G-gym

Als je een verstandelijke beperking hebt kun je bijvoorbeeld eens kijken bij verenigingen die G-gym aanbieden. Hierbij is plezier in de gymzaal het belangrijkste en leer je ondertussen ook heel veel. Je kunt je hierbij echt ontwikkelen in allerlei bewegingen. Het fijne is dat dat ook op jouw tempo gaat. Zo word je lichamelijk sterker en zit je ook lekkerder in je vel, want als het jou stapje voor stapje lukt om van een koprol naar misschien wel een zweefrol of salto te gaan dan geeft dat natuurlijk een enorme boost!

Alle toestellen uitproberen

Bij turnen kun jij ook oefenen op echte turntoestellen de vloer, balk, rekstok en brug. Je hoeft niet bang te zijn dat je hard valt, want de trainer of begeleider staat altijd in de buurt om je op te vangen. En anders land je ook zacht op een mat of een bak met schuimrubber. Als je het uitproberen van nieuwe onderdelen op de toestellen vloer, sprong, balk, vloer, ringen, brug en rek leuk vindt kun je je kunsten ook laten zien tijdens G-Gym Doe-dagen. Turnen is ook een onderdeel van de Special Olympics.

Ontdek de mogelijkheden van je lichaam

Met een lichamelijke beperking is het ook mogelijk om met turnen te beginnen. Je kunt dan kijken bij verenigingen die Gym-Extra aanbieden. Tijdens deze lessen werk je aan het verbeteren van je motoriek en het leren van bewegingen. Het is wat dat betreft een perfecte manier om met je beperking om te gaan en vooral ook te ontdekken wat je allemaal nog meer met je lichaam kan.

Turnen is dus echt met heel veel beperkingen mogelijk. Je verwacht het misschien niet, maar ook als je bijvoorbeeld maar één been hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit Amerikaanse meisje die dankzij haar prothese door de turnhal vliegt en springt:

Krijg jij hier ook zin van om de grenzen van jezelf en de zwaartekracht op te zoeken? Kijk dan op de pagina over turnen voor alle informatie en een club bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: