Direct door naar content
Veteranen gaan op aangepaste fiets los in het bos afbeelding nieuwsbericht

Veteranen gaan op aangepaste fiets los in het bos

29 oktober 2021

Fietsen wordt wereldwijd steeds populairder. Maar als je een beperking hebt kun je niet altijd op een gewone (race)fiets of mountainbike op pad gaan. Een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor militairen met een dwarslaesie of andere beperkingen, helpt veteranen daarom met aangepaste fietsen. Op een speciaal aangepast parcours konden de fietsfanaten op handbikes en ligfietsen weer helemaal losgaan in het bos.

Ongeveer vijftig leden van de Paralyzed Veterons of America (PVA) kreeg afgelopen maand de kans om op een aangepaste fiets op een bosparcours de mogelijkheden van moderne aangepaste fietsen te ontdekken. Veel van de oorlogsveteranen waren voor ze in een rolstoel terechtkwamen al fanatieke fietsers. Voor hen was het daarom een bijzonder moment, zegt John Arbinio. “Dit geeft ons de kans om weer ‘normaal’ te zijn en te doen wat we altijd deden. Deze fietsen geven ons de gelegenheid om weer terug in de natuur te gaan en om de persoon te zijn die we gewend waren te zijn.”

‘Fiets heeft leven gered’

Paul Kilgore, die meer dan twintig jaar in het Amerikaanse leger diende, kan door blessures tijdens zijn diensttijd gecombineerd met de kanker die hij kreeg niet meer op een normale fiets stappen. “Eerlijk gezegd denk ik dat de aangepaste fietsen mijn leven misschien wel hebben gered. Het was alsof een knop omging en alles beter ging.”

Bredere paden

Na de eerste activiteit in het Pocahantas State Park zijn de veteranen zeker van plan vaker daar te gaan fietsen. In dat natuurgebied konden ze namelijk over aangepaste paden rijden. “De meeste mountainbikepaden zijn gemaakt voor fietsers die rechtop zitten. De paden zijn daardoor vaak veel smaller. Hier in Pocahontas hebben ze extra moeite gestoken in het breder maken van de paden zodat wij met handbikes en andere aangepaste fietsen door het gebied kunnen.”

Wil je in Nederland ook ontdekken hoe je op een aangepaste fiets over mountaintbikepaden of verharde wegen door de natuur kunt rijden? Kijk dan op de pagina over fietsen, handbiken of mountainbiken.

Bron: Bizjournals.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: