Direct door naar content
Voel je vrij en onbeperkt met dansen! afbeelding nieuwsbericht

Voel je vrij en onbeperkt met dansen!

25 november 2021

Iedereen doet wel eens een dansje in de huiskamer of in de keuken bij de afwas. Dat kan natuurlijk ook als je een beperking hebt. Als je wat meer ruimte zoekt voor alle draaien, pasjes en grote armbewegingen dan kun je eens kijken naar de vele mogelijkheden die je hebt met dansen. Je zal snel merken dat dansen door de vrijheid die je voelt een heerlijke uitlaatklep kan zijn!

Iedereen kan dansen en daarom is deze vorm van bewegen op muziek ook voor bijna alle beperkingen mogelijk. We laten je graag zien wat voor jou kan!

Rolstoeldansen

De meest voorkomende vorm van aangepaste dans is rolstoeldansen. Dit is een goede optie voor iedereen die al in een rolstoel zit, maar ook als je minder goed kunt staan. Bij rolstoeldansen kun je ook nog eens uit vele stijlen kiezen: stijldansen of ‘ballroom’, latin dansen als de tango, samba en de rumba. Die meer klassieke stijlen doe je meestal met een danspartner, dat kan een staande danser zijn of juist iemand die ook in een rolstoel zit. Alles is mogelijk, maar zeker ook qua stijlen. Je kunt namelijk ook aan stoere stijlen als streetdance denken. Kris Switser vertelde in een interview met Uniek Sporten bijvoorbeeld over hoe zij als enige in een rolstoel meedanst in een streetdance groep. “Dat opende wel mijn wereld. Ik beseft toen ook dat het enige wat ik niet meer kon weer mogelijk was.”

Dansen met een prothese

Ook met een prothese kun je heel goed dansen. En daar zijn ook heel veel inspirerende voorbeelden van! Misschien heb je de opening van het Eurosongfestival in Rotterdam dit jaar gezien met de Nederlander Redo en Eefje de Visser? Hij gebruikt ook een speciale prothese voor zijn dans en die laat hij ook graag zien:

In de podcast ONBEPERKT vertelt Redo alles over wat dansen voor hem betekent.  

Dansen met een verstandelijke beperking

Voor kinderen met een verstandelijke beperking kan dansen ook een leuke activiteit zijn. Dat is ook nog eens heel goed voor deze kinderen. Tijdens danslessen leren kinderen niet alleen dansen, maar ze krijgen ook sociale vaardigheden mee. Het dansen maakt kinderen ook zelfbewuster en het is ook nog eens goed voor hun motoriek. Door te dansen werk je namelijk ook aan je balans en coördinatie! En dat zijn allemaal dingen waardoor je het dagelijks leven ook dansend vooruitgaat!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van dansen? Kijk dan op de pagina over dansen voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: