Direct door naar content
Romy bokst frustraties over zichtverlies weg afbeelding nieuwsbericht

Romy bokst frustraties over zichtverlies weg

09 december 2021

Kun je kickboksen als je een visuele beperking hebt? Natuurlijk kan dat! Romy van Gemert uit Nijmegen bewijst het. Zij ziet vrijwel niks door twee oogaandoeningen, maar kickboksen is voor haar een ideale sport gebleken. Op de bokszak kan ze namelijk haar frustraties helemaal wegmeppen.

Romy heeft twee oogziektes: retinitis pigmentosa en de oogziekte van stargardt. Die laatste aandoening zorgt dat haar netvlies volledig afsterft waardoor haar zicht ook steeds minder wordt. Op dit moment ziet zij links 1 procent en rechts 4 procent. Deze visuele beperking heeft bij de Nijmeegse voor veel frustratie gezorgd. Daarom vindt ze kickboksen ook zo lekker om te doen. “Ik doe dit voornamelijk om mijn frustraties en vervelende gevoelens rondom het verlies van mijn zicht te verwerken”, vertelt ze aan Omroep Gelderland.

Zware stoot

Haar trainer is ook onder de indruk van Romy. “Zij heeft een enorme zware stoot ontwikkeld hier”, zegt Joop Ubeda. Omdat Romy niet goed ziet, moeten zij in de één-op-één trainingen de bewegingen goed afstemmen. “Hij houdt de pads goed voor zich zodat ik de bewegingen goed kan maken met de juiste techniek.” Eén keer ging het niet helemaal goed, vertelt Joop. “Ik stond naast die bokszak en toen sloeg ze de eerste mis en die kreeg ik vol op mijn porem.” Ze kunnen daar allebei nu nog om lachen.

Boksen met visuele beperking

Romy laat zien dat boksen en andere vechtsporten met een kleine aanpassing ook mogelijk zijn met een visuele beperking. Bij verschillende sportscholen besteden ze daar ook extra aandacht voor. Zo vertelde Antoine Schutte van Nolimits Gym eerder hoe hij met gekleurde bokszakken zijn ring toegankelijk heeft gemaakt.

Wil je meer weten over boksen? Ga dan naar de bokspagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Bekijk of luister hier het item van Omroep Gelderland terug:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: