Direct door naar content
Is tafeltennis iets voor jou?  afbeelding nieuwsbericht

Is tafeltennis iets voor jou?

15 december 2021

Ben jij op zoek naar een leuke sport die je met allerlei beperkingen kunt doen? Dan is tafeltennis zeker de moeite waard om eens te proberen. Deze snelle sport kun je zowel staand als zittend in een rolstoel doen en op nog veel meer manieren. Het leuke is dat we in Nederland ook heel veel gezellige tafeltennisverenigingen hebben waar jij welkom bent!

Tafeltennis is van oorsprong een sport die vooral in Aziatische landen wordt gespeeld, maar in Nederland kunnen we er ook wat van. Misschien heb je afgelopen zomer tijdens de Paralympische Spelen Kelly van Zon in actie gezien. Zij behaalde in Tokio voor de derde keer op rij het goud in het tafeltennis. Een bijzondere prestatie!

Tafeltennisbatje met je mond vasthouden

Eigenlijk zijn voor veel beperkingen een vorm voor deze leuke sport te bedenken. Je kan tafeltennis staand spelen met twee benen of met één been. Als je niet goed kunt staan of lopen kun je dit spelletje ook zittend in een rolstoel doen. Het batje houd je normaal gesproken met je handen vast, maar ook als je een beperking aan je handen hebt kun je tafeltennissen. Soms zie je bijvoorbeeld spelers hun batje aan hun armstomp vastmaken en er zijn zelfs spelers die het batje in hun mond vasthouden.

Snel balletje

Tafeltennis is een complete sport die veel meer vraagt dan het overslaan van een klein balletje. Tijdens trainingen bij een vereniging werk je daarom behalve aan de techniek ook aan je uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid en je snelheid. Dat laatste is een belangrijk onderdeel, want tafeltennis is een van de snelste balsporten ter wereld. Topspelers spelen een smashbal met 180 km/h! En je staat ook maar op vier meter van elkaar, dus dat vraagt een enorm reactievermogen. Dat heb je natuurlijk niet in een keer, maar door te trainen krijg je dat vanzelf onder de knie!

Inclusieve verenigingen

Nederland kent ook een groot aantal tafeltennisverenigingen waar je die techniek en tactiek kunt leren. Soms speel je ook gewoon tussen spelers zonder beperking, zoals bij TTV Swift. Dat is een goed voorbeeld van een inclusieve vereniging waar iedereen ook met elkaar sport.  De club bestaat uit 150 leden, vertelt voorzitter Bob Kelderman in een video. “En we hebben ook 150 mensen met een beperking, want uiteindelijk hebben we allemaal een beperking. Bij sommige mensen is dat wat meer zichtbaar dan bij andere mensen.”

Wil je deze leuke snelle sport eens uitproberen? Ga dan naar de tafeltennis-pagina voor alle informatie en een tafeltennisclub bij jou in de buurt.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: