Direct door naar content
Langlaufen is ook met een beperking lang genieten! afbeelding nieuwsbericht

Langlaufen is ook met een beperking lang genieten!

28 december 2021

In Nederland ligt nu geen sneeuw en wintersportvakanties zijn door coronamaatregelen moeilijker geworden. Toch kun je evengoed nu thuis ook al wegdromen naar een dik pak sneeuw en de vele wintersportmogelijkheden met een beperking ontdekken. Het gaat bij wintersport vaak over skiën en snowboarden, maar heb je wel eens aan langlaufen gedacht? Deze sport op lange latten is toegankelijk voor allerlei beperkingen.

Langlaufen is het echte genieten tijdens de wintersport: frisse neus, lange halen met armen en benen en dan snel naar de warme chocomelk. Bij langlaufen beweeg je je op een iets lager tempo naar voren dan bij skiën. Dat zegt niet dat je er niet moe van kan worden: je beweegt tijdens het langlaufen al je spieren, zelfs je buikspieren. Een goede conditie is dus belangrijk.

Zittend of staand

Net als bij skiën wordt bij langlaufen onderscheid gemaakt tussen zittend en staand. Staand langlaufen kan op één of twee ski’s waarbij je je vooruit duwt met de stokken. Deze vorm kun je ook goed doen als je een beenprothese hebt, zie als voorbeeld de foto boven dit artikel. En natuurlijk ook als je een armprothese hebt. Bij zittend langlaufen maak je gebruik van een soort sleetje met twee lange ski’s. Op die manier kun je ook in het spoor van speciale langlaufbanen blijven.

Visuele beperking

Als je blind of slechtziend bent kun je met een beetje hulp van een begeleider ook goed langlaufen. Met een (ziende) begeleider kun je namelijk ook over het langlauf-spoor worden geleid. Onderweg vertelt de begeleider hoe het terrein eruit ziet en vooral ook wat er aan eventuele obstakels aan kan komen: bomen, overhangende takken en kleine hobbels. Hij geeft verder ook aan als er een bocht of een afdaling in het parcours zit of als je snelheid moet maken voor een naderende beklimming.

Techniek thuis oefenen

Wat je beperking ook is maakt dus niet uit bij langlaufen. Wat in alle gevallen geldt is dat je zult merken dat langlaufen behalve een goede conditie ook een specifieke techniek vraagt. Daar gaat zeker in het begin wat oefening in zitten. Dat kan ook in Nederland, want je hebt daar op zich geen sneeuw voor nodig. Op rolski's kun je de langlauftechniek namelijk ook al heel goed trainen.

En die conditie kun je tijdens de lockdown alles dicht is ook goed thuis opbouwen. Ga maar eens een paar minuten in je huiskamer de langlaufbeweging oefenen: eerst je linkerbeen voor en je rechterbeen achter en dan snel wisselen met je armen ook goed inzetten.

Mocht het later deze winter nog flink gaan sneeuwen dan heb jij je conditie alvast op peil om langlaufen in het echt te proberen!

Wil je meer weten over wintersporten met een beperking? Lees dan hier meer over bijvoorbeeld skiën of snowboarden

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: