Direct door naar content
Uniek Sporten Uitleen in nog meer regio’s! afbeelding nieuwsbericht

Uniek Sporten Uitleen in nog meer regio’s!

03 januari 2022

Uniek Sporten begint 2022 met goed nieuws, want Uniek Sporten Uitleen breidt dit jaar uit naar meer regio’s. De uitleenservice voor sporthulpmiddelen is namelijk nu ook beschikbaar in de hele provincie Friesland en de gemeenten Groningen en Heemstede. Later zullen in ieder geval nog de provincie Zeeland (per 1 februari 2022) en de gemeente Rotterdam aansluiten. “Daarmee komt Uitleen op een landelijke dekking van ongeveer vijftig procent”, zegt Wout Werker van Fonds Gehandicaptensport.

Hij is als klantadviseur Uniek Sporten Hulpmiddelen vanuit Fonds Gehandicaptensport betrokken bij zowel de aanvragen voor de aanschaf van hulpmiddelen als de uitleenservice. Bij Uitleen onderhoudt hij contact met Welzorg en gemeenten voor de uitvoering van de service. In de gemeenten die aangesloten zijn bij Uniek Sporten Uitleen kun je tot maximaal zes maanden een sporthulpmiddel lenen om zo vrijblijvend een sport uit te proberen.

Sporthulpmiddel lenen

Vorig jaar was het aantal gemeenten waar je van Uitleen gebruik kunt maken al flink gegroeid en daar komen dus dit jaar weer een aantal grote gemeenten en regio’s bij. Dat is goed nieuws, zegt Wout. “Dit betekent dat nog meer mensen op een laagdrempelige manier sport kunnen ontdekken doordat ze eenvoudig een sporthulpmiddel kunnen lenen om met sport te beginnen.”

Uitleen steeds bekender

Door de toevoeging van de nieuwe regio’s is Uniek Sporten Uitleen in ongeveer de helft van Nederland beschikbaar. “We zien dat het zuidelijke deel van Nederland beter is vertegenwoordigd, doordat de hele provincies Limburg en Brabant zijn aangesloten.” In andere delen van het land ziet hij dat er nog werk ligt om gemeenten te overtuigen. “Uniek Sporten Uitleen wordt gelukkig steeds bekender en steeds meer gemeenten willen aansluiten.”

Maak je interesse kenbaar

Jij kunt trouwens zelf ook helpen om Uitleen beter op de kaart te krijgen. “Je kunt op Uniek Sporten Uitleen aangeven dat je interesse hebt. Dat komt dan bij ons binnen. Het is daarnaast ook slim om die interesse kenbaar te maken bij het lokale sportloket, daar zitten sportconsulenten die met je mee kan denken op het gebied van aangepast sport”, zegt Wout. Het kan zeker ook geen kwaad de mogelijkheden van Uitleen bij jouw gemeente onder de aandacht te brengen.

Meerwaarde voor gemeenten

Wout ziet dat gemeenten ook naar elkaar kijken en dat vergroot ook de druk om met Uitleen mee te doen. “Des te meer gemeenten het hebben hoe meer mensen zien: in die omliggende gemeente is het wel beschikbaar. Dan wordt de druk groter voor buurgemeenten om ook deel te nemen.” Voor gemeenten zit een groot voordeel aan Uitleen, legt Wout uit. “De gedachte achter Uitleen is dat iemand zo een goed sporthulpmiddel kan uitproberen en vervolgens structureel kan blijven sporten. De meerwaarde voor gemeenten is dat iemand door het proberen wordt geholpen de juiste sportkeuze te maken.”

Drempels verlagen

Daar zit voor jou als gebruiker natuurlijk een veel belangrijker voordeel. “Het biedt meer mogelijkheden om te bewegen en te sporten en je krijgt meer keuzevrijheid. Kortom: we verlagen voor jou de drempels om te sporten.” De stap naar een vereniging kan zeker als je nog niet eerder aan sport of bewegen hebt gedaan best groot zijn en daar is Uitleen eigenlijk ook een perfecte opstap voor, zegt Wout. “Als je nog niet veel beweegt dan is de stap naar bijvoorbeeld een basketbalvereniging enorm groot. Met Uitleen kun je wel een handbike lenen en individueel aan je conditie werken en kijken wat sporten met je doet en fysiek sterker worden. En daarna kun je altijd nog de stap maken naar een teamsport.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden in jouw gemeente? Ga dan naar Uniek Sporten Uitleen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: