Direct door naar content
“Krijg nou de hik!” afbeelding nieuwsbericht

“Krijg nou de hik!”

13 mei 2022

In 1993 werd bij Jan Dunnewind de diagnose MS vastgesteld. In de eerste jaren van zijn ziekte werden aanvallen afgewisseld door periodes van herstel. Tot dertien jaar later zijn rechterbeen uitviel. Hij kon zijn been niet meer aansturen om te bewegen. Met zijn linkerbeen gebeurde hetzelfde. Doordat zijn ziekte progressief is, krijgt het steeds meer grip op zijn lijf. Hij kwam in een rolstoel terecht en moest van alles opgeven, dacht hij. Inmiddels is hij dankzij een paragolfer weer aan de slag gegaan met zijn grote hobby golfen. Hij geniet er waanzinnig van.

De klap kwam hard aan toen in 2006 zijn rechterbeen uitviel. “Je moet dingen opgeven die je niet wilt opgeven. In die tijd was ik volleybaltrainer. Ik dacht dat het voorbij was. Dan is alles even donkerbruin om je heen. Ik zag geen mogelijkheden meer. Op de revalidatiekliniek in Zwolle dachten ze daar anders over. De therapeut nam me mee naar de sportzaal, zette me in een sportrolstoel en zei ‘En nu gaan we volleyballen!’ Dat was sensationeel. Je ervaart dat je meer kunt dan je denkt. Ik ben nog jaren trainer geweest.”

Laatste bal

Donker werd het ook toen Jan in 2016 moest stoppen met golfen, de sport waar hij zoveel plezier aan beleefde. “Golf is een geweldige sport. Je bent buiten in de natuur, je bent fysiek bezig en je speelt in de regel met leuke mensen. Ik had nog 100 jaar willen golven. Maar op een gegeven moment gaat het niet meer en moet je je lidmaatschap opzeggen. Dat is pijnlijk. Je denkt dat was het dan. Ik heb mijn laatste bal geslagen.” Gelukkig voor Jan was dat een voorbarige conclusie.

Waanzinnig

In het voorjaar van 2021 kreeg hij een uitnodiging van zijn oude golfclub Hooge Graven in Ommen om de open dag bij te wonen. Er zou ook een paragolfer aanwezig zijn. “Dat is een soort buggy die jou rechtop kan zetten en die je ondersteunt als je een bal slaat. Toen ik dat hoorde, dacht ik: zou het dan toch nog mogelijk zijn? Ik heb de paragolfer uitgeprobeerd. Ook al word je ondersteund, het voelde als vanouds. Je pakt een bal, legt ‘m op de tee en slaat af. Echt waanzinnig.” Niet iedereen zag het maar stiekem pinkte Jan een traantje weg.

Vrijheid

De weken erna nam hij deel aan de woensdagmiddagles voor paragolfers. Die wordt verzorgd wordt door de Stichting Revalidatiegolf en golfpro’s van Hooge Graven. Al vrij snel ging het vrij goed dus waarom niet opnieuw lid worden van Hooge Graven. Zo geschiedde. “Ik speel nu ongeveer twee keer in de week golf. Ik geniet er echt van. Golf is rust, plezier, ontspanning, inspanning. En ik heb een stuk vrijheid terug. Dat voelt goed.” Het leuke is ook dat veel mensen met hem willen spelen. Ze willen allemaal zien hou dat nou precies gaat met zo’n paragolfer.

Bijzonder karretje

De paragolfer is inmiddels eigendom van de club. Via Uniek Sporten Crowdfunding werd daarvoor geld opgehaald. “Hij staat in een schuur op de club. Iedereen die daarvoor in aanmerking komt, kan ‘m gebruiken. Laatst haalde ik hem eruit om de baan op te gaan toen iemand tegen me zei: wat heb je daar voor een bijzonder karretje? Ik zal je laten zien wat ie kan, zei ik, en demonstreerde. ‘Krijg nou de hik’, dat was het enige wat hij uit kon brengen. Mooi toch?”

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Jan en ben je benieuwd wat er voor jou allemaal mogelijk is? Via de sportzoeker op onze website vind je alle mogelijke sporten en waar deze te beoefenen zijn bij jou in de buurt! 

 

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: