Direct door naar content
“Mensen hebben genoten, dat zie en hoor je” afbeelding nieuwsbericht

“Mensen hebben genoten, dat zie en hoor je”

10 juni 2022

Nadat de wedstrijdsport twee jaar lang op zijn gat lag vanwege corona, vond John Jongeneel het mooi geweest. In april ontstond bij de handbiker en bestuurslid van wielervereniging RWC Ahoy het idee om met zijn club een handbikewedstrijd te organiseren. Voor de financiering van het event werd geld opgehaald via Uniek Sporten Crowdfunding. Met succes. En dus klonk op zaterdag 15 mei het startschot van de Grote Prijs Koppert.

“Twee vragen waren belangrijk bij de organisatie van het evenement”, zegt Jongeneel. “De eerste is: hoe kom je aan deelnemers? We hadden vijf weken voor het werven. Dat is niet heel veel. Je moet zo’n dag ook maar net kunnen inplannen. Leden van RWC Ahoy vroegen we om een bericht te delen op social media. Daarnaast hebben we andere handbikeclubs aangeschreven en we hebben mensen persoonlijk benaderd. Het liep soepel. Uiteindelijk hadden we bijna dertig deelnemers aan de streep staan. Dat is een mooi resultaat.”

Zijn we er al?

Een andere uitdaging was de financiering van het event. Hoe kom je aan geld? Jongeneel: “Jannie van Bergeijk, verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport, attendeerde me op Uniek Sporten Crowdfunding. Daar had ik wel van gehoord. Ik wist alleen niet dat het ook voor sportverenigingen is die een activiteit of initiatief willen financieren. Gelukkig wel dus. We hebben nuchter gekeken naar de kosten. Zonder raar te doen hadden we 1.400 euro nodig. Spannend vond ik het. Regelmatig keek ik op de site van Uniek Sporten naar de tussenstand. Zijn we er al?”

Groot enthousiasme

Op de wedstrijddag waren de weergoden aan de kant van de sporters en het publiek. De zon scheen genadig en uitnodigend. “Dat helpt natuurlijk altijd om er een mooie dag van te maken”, weet Jongeneel. En dat werd het. “Het enthousiasme was groot bij de deelnemers. Mensen hebben genoten. Dat zie en hoor je. Wat ik mooi vind, is dat we deelnemers uit heel Nederland hadden. Doordat we genoeg geld hadden opgehaald met crowdfunden, konden we iedereen een reiskostenvergoeding geven. Dat maakt het aantrekkelijker om te komen.”

Iedereen is welkom

John vindt het belangrijk dat je als club zo’n wedstrijd organiseert. “Het geeft aan dat we als RWC Ahoy er voor iedereen zijn. Iedereen is bij ons welkom. We hebben ook een leenbike op de club. Dan kun je kennismaken met het handbiken zonder dat je meteen een fiets hoeft te kopen. Voor een handbike betaal je al snel 7.000 euro. Dat leg je niet gelijk op tafel als je nog niet weet of je handbiken leuk vindt. Als je zo’n bike wat langer wil proberen, kun je via Uniek Sporten Uitleen er een lenen, weet ik nu. Dat is een interessante optie als je geïnteresseerd bent.”

Grenzen verleggen

Als het aan John ligt organiseert hij morgen weer een wedstrijd voor handbikers. “Wedstrijden rijden is goed. Hoe meer, hoe beter. Tijdens wedstrijden word je uitgedaagd. Je gaat net even dieper dan tijdens trainingen. Je verlegt grenzen. Daar groei je van, ook als mens. En wat leuk is: je komt andere handbikers tegen. Je maakt makkelijk contact en legt verbindingen. ‘Waar kom jij vandaan?’ ‘Daar en daar.’ ‘Oh, daar woon ik vlakbij. Zullen we een keer samen trainen?’ ‘Tuurlijk.’ Zo gaat dat. Mooi toch?”

Uniek Sporten Crowdfunding is er voor sportclubs en initiatieven zonder winstoogmerk die willen dat mensen met een beperking (nog meer) kunnen sporten en bewegen. Je eigen crowdfundingsproject starten is zo gepiept. En je bereikt supersnel je streefbedrag want wij doneren bij de start al 40%* van het bedrag dat je nodig hebt! Daarnaast bieden we extra ondersteuning middels een toolkit en staat een Uniek Sporten medewerker voor je klaar om je te helpen met vragen. Vorig jaar hadden we een slagingspercentage van maar liefst 95%. Wordt jouw project het volgende succes? Maak eenvoudig in drie stappen jouw project aan.

* Projecten in de provincie Zuid-Holland zoals de handbikewedstrijd van RWC Ahoy ontvangen zelfs 75% van het streefbedrag. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Gehandicaptensport en Provincie Zuid-Holland.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: