Direct door naar content
De Nijmeegse 4daagse als wandelinspiratie! afbeelding nieuwsbericht

De Nijmeegse 4daagse als wandelinspiratie!

12 juli 2022

Deze week staat Nijmegen weer geheel in het teken van de Vierdaagse! Na twee jaar wachten kunnen ruim 44.000 deelnemers eindelijk weer beginnen aan deze wandelmars. Tussen deze wandelaars lopen en rollen ook altijd mensen met een beperking mee. Ze laten zien dat je ook met een beperking kunt wandelen. Dat hoeft natuurlijk niet zo extreem als bij de 4Daagse. Met de inspiratie van deze toppers op zak, kun je ook op je eigen niveau de voordelen van wandelen gaan ontdekken.

Wandelen is bij uitstek een laagdrempelige sport, of misschien noem je het liever bewegen. Dat mag ook! Voor wandelen heb je niet zoveel nodig: goede schoenen, een leuk rondje door de buurt of een stuk natuur en misschien een wandelmaatje voor de gezelligheid. Het grote voordeel van wandelen is dat je buiten bent en je eigen tempo en niveau actief bent. Wandelen is daarom ook populair onder mensen met een chronische pijnaandoening.

Rolstoelwandelen

Wandelen kan ook als je in een rolstoel zit, dan wordt het rolstoelwandelen genoemd. Dit is in steeds meer natuurgebieden ook mogelijk door speciaal aangelegde rolstoelpaden. Zo kun je rollend de natuur ontdekken, en vergis je niet: dat is zeker ook een goede workout voor je armen!

Tijdens de 4Daagse doen ook altijd rollers mee. Een paar jaar terug was militair Ronald van Dort bijvoorbeeld vier dagen de snelste deelnemer bij de finish. “Ik wilde gewoon laten zien wat ik nog kan. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar gewoon doorgaan”, was toen zijn reactie.

Verslingerd aan wandelen

Dit jaar is het verhaal van de slechtziende Annemiek van Munster (46) uit Monnickendam even inspirerend. Zij is vanaf haar geboorte slechtziend (rechts blind en links heeft ze 16% zicht). Annemiek loopt samen met haar vriendin Iris, die ook vanaf haar geboorte slechtziend is, voor het eerst mee met de 4Daagse. “Iris en ik kennen elkaar via de Camino Anders Bekeken, een pelgrimstocht georganiseerd speciaal voor mensen met een visuele beperking. Sindsdien zijn we helemaal verslingerd aan wandelen en spraken we de stiekeme droom uit om de 4Daagse te wandelen.”

Ze worden begeleid door hun lieve buddy’s Marlies en Petra. “Samen hebben we veel plezier, maar we vinden het ook spannend om deel te nemen, het wordt een overlevingstocht. Het is druk, er gebeuren onverwachte dingen, muziek overal, etc. Ik verwacht dat het zal gaan zoals het ons ook in het dagelijks leven vergaat: met vallen en opstaan, waar ruimte is voor een traantje, maar waar ook heel veel gelachen wordt!”

Raak jij door het verhaal van Annemiek en Iris ook zo geïnspireerd om te gaan wandelen? Begin morgen eens met kleine rondjes en wie weet raak jij ook verslingerd aan wandelen. Kijk voor meer informatie en inspiratie op de pagina over wandelen.

Bron: 4Daagse.nl
Foto: Ivo Antonie de Rooij / Shutterstock.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: