Direct door naar content
Sport van de week: Framerunnen! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Framerunnen!

05 september 2022

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! Op sportgebied heb je zoveel mogelijkheden, maar soms moet je daar even op gewezen worden. Daarom lichten we elke week een sport uit die je heel goed kunt doen met een beperking. Deze week: framerunnen!

De sport framerunning is in Nederland aan een grote opmars bezig. Dat is niet zo gek, want dit is een hele leuke sport voor kinderen en volwassenen die in het dagelijks leven niet goed kunnen lopen. Door de ondersteuning van de framerunner wordt dat namelijk wel mogelijk! Tot een jaar geleden stond deze sport trouwens nog bekend onder de naam racerunning, maar dat is nu internationaal veranderd in framerunning. Deze naamswijziging werd goedgekeurd door het Internationaal Paralympisch Comité met het oog op de Paralympische Spelen van Parijs 2024, waar framerunning op het programma zal staan.

Meer vrijheid

Net als bij Blade Running en Frame Voetbal staat nu in de naam het hulpmiddel centraal: het runningframe. Dit is een loopfiets met een borststeun en drie wielen (één voor en twee achter). Doordat je goed kunt steunen op deze loopfiets krijg je veel meer vrijheid en kun je stapje voor stapje gaan lopen. Dat rennen over de atletiekbaan geeft een superlekker gevoel.

Voor wie?

Framerunning wordt door kinderen en volwassenen met allerlei beperkingen beoefend, maar het is vooral populair onder sporters met Cerebrale Parese, Spina Bifida of spasmen, want het geeft ze de mogelijkheid om met ondersteuning over een atletiekbaan of op straat te lopen of te rennen. Als je in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruikt kun je je voorstellen wat een vrijheid dat geeft.

Sigrid Scholten uit Ede heeft dat bijzondere gevoel al mogen ontdekken. In framerunnen vond zij een ideale sport waarbij ze haar benen niet hoeft te belasten. “Normaal zit ik in een rolstoel en bij framerunnen is het fijn dat je even een keer uit je rolstoel kunt en dat je je spieren op een andere manier traint”, vertelde zij eerder al in een interview.

Een Frame Runner lenen

Als je nu denkt: hoe kom ik dan aan zo’n sporthulpmiddel? Dan hebben we ook een oplossing: Sigrid begon met een leen framerunner. Dat vond zij ideaal om de nieuwe sport te proberen. “Zo’n racerunner is wel aan de prijs en je weet niet direct of je het leuk gaat vinden. Het is heel fijn dat er verschillende manieren zijn om het materiaal te lenen. Straks is het niks voor jou en dan heb je al wel een racerunner aangeschaft.”

Veel atletiekverenigingen hebben framerunners op de club die je kunt lenen. Daarnaast kun je ook via Uniek Sporten Uitleen in een groot aantal regio’s een frame runner zes maanden lenen om het uitproberen.

Uniek Sporten Hulpmiddelen

Ben je net als Sigrid na het uitproberen al helemaal verkocht? Dan is de logische stap een aanvraag bij Uniek Sporten Hulpmiddelenen word je geholpen met de financiering van je eigen framerunner. Ga voor meer informatie de mogelijkheden naar Hulpmiddelen. Verenigingen die aan de slag willen met framerunning kunnen overigens ook een crowdfundingcampagne opzetten om nieuwe framerunners aan te schaffen.

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de pagina over framerunning. Daar vind je ook atletiekverenigingen bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: