Direct door naar content
5 voordelen van sporten bij een vereniging afbeelding nieuwsbericht

5 voordelen van sporten bij een vereniging

07 oktober 2022

Ben jij op zoek naar een leuke sport die bij jouw beperking past? Dan kun je met veel sporten en activiteiten in je eentje of met een sportmaatje zo beginnen. Misschien zoek je juist ook een plek om met anderen aan sport te doen. Dan is het zeker de moeite waard om te kijken bij de vele sportverenigingen in Nederland. Het is daar gezellig en je doet nieuwe contacten op! Sporten bij een vereniging heeft nog meer voordelen. Wij sommen ze hier voor je op:

1. Gezelligheid

Laten we met het belangrijkste voordeel beginnen: de gezelligheid bij een verenging! Als je gaat sporten in een groep bij een club leer je automatisch nieuwe mensen kennen en dan hebben jullie ook nog eens dezelfde passie! Bij een vereniging gaat het ook om veel meer dan het sporten: na de training of activiteit blijf je vaak even hangen om te kletsen of nog wat te drinken in de kantine. Dat kan dus ook nog nieuwe vrienden opleveren waar je buiten de club nog wat mee kunt afspreken.

2. Goede begeleiding

Bij een vereniging ben je verzekerd van goede trainers die jou verder helpen in de sport of je nu beginner of gevorderd bent. Een trainer kan je helpen bij het aanleren van technieken en tactieken. Bijvoorbeeld bij rolstoeltennis vraagt het rollen en vasthouden van het racket veel oefening, waar specialistische coaches je bij kunnen helpen. Een goede trainer zorgt trouwens ook dat je verantwoord met je sport bezig bent zodat de kans op blessures ook kleiner wordt.

3. Jezelf verbeteren

Heb jij de smaak van je nieuwe sport te pakken en wil je meer? Dan is de vereniging ook de plek om jezelf te verbeteren. Een trainer of coach kan samen met jou kijken naar het verfijnen van je techniek en het stellen van leuke doelen, zoals een wedstrijd of evenement. Jouw doel kan natuurlijk ook zijn dat je gezond en fit wilt blijven. Ook dan ben je bij een sportvereniging aan het goede adres.

4. Elkaar motiveren

Als je samen sport bij een vereniging dan zul je merken dat je elkaar als sportmaatjes ook motiveert. Je ziet elkaar elke week op de club en dat kan net die stok achter de deur zijn om steeds weer te gaan. Ook tijdens het sporten kun je ook nog van elkaar leren en je kunt elkaar uitdagen een stapje harder te gaan. De trainer zal daarbij goed in te gaten houden dat je niet over je grenzen gaat.

5. Teamgevoel

Zeker bij teamsporten geeft het sporten bij een vereniging nog een extra dimensie: het teamgevoel. Je trekt samen op en probeert samen als team beter te worden richting wedstrijden. Ook als je geen teamsport, zoals bij atletiek,  doet kun je dit gevoel krijgen, want bij een vereniging ben je onderdeel van iets groters: je hoort erbij! Steeds meer verenigingen staan tegenwoordig bekend als inclusieve club, waardoor je als sporter met een beperking echt een volwaardig onderdeel bent van de vereniging. Daar wordt geen onderscheid gemaakt en is iedereen welkom!

Wil jij deze voordelen in de praktijk gaan beleven? Bekijk dan gelijk waar bij jou in de buurt een leuke sportverenging zit in de Sportzoeker.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: