Direct door naar content
Tjarda is ‘blind runner’ zonder buddy afbeelding nieuwsbericht

Tjarda is ‘blind runner’ zonder buddy

21 oktober 2022

Tjarda Struik (36) heeft een druk leven als psycholoog, gemeenteraadslid en moeder. Dat ze een visuele beperking heeft (ze ziet slechts vijf procent) laat haar niet beperken. Ze wil alles zoveel mogelijk zelfstandig doen. Ook het hardlopen, haar grote uitlaatklep. In magazine Runners World vertelt ze in een interview dat ze dat bewust zonder buddy doet.

Misschien ken je Tjarda wel van de TikTok filmpjes die ze maakt over haar beperking. Dat doet ze met de nodige zelfspot. Tjarda werkt voor het Barthiméus Fonds, dat zich inzet voor mensen met een visuele beperking. Om stoom af te blazen van haar drukke leven heeft ze in hardlopen haar passie gevonden.

Even alleen zijn

Hoewel zij natuurlijk ook weet dat veel lopers met een visuele beperking via Running Blind met een buddy lopen, kiest zij bewust om juist alleen te lopen. In het interview met Runners World vertelt Tjarda dat ze te eigenzinnig is om zich te laten leiden en misschien nog belangrijker: ze wil ook wel eens even alleen zijn om even niet te veel prikkels te hebben. “Ik loop bewust heel langzaam en draag een hesje met Blind Runner erop. Veiligheid voor alles. Tijdens het hardlopen heb ik altijd Strava aan, dat is handig bij het navigeren. Op het schermpje van mijn telefoon kan ik net een lijntje onderscheiden. Als ik ben verdwaald, kan ik dat lijntje volgen. Zo kom ik altijd weer veilig thuis. Ik weet letterlijk alles blindelings te vinden.”

Lees of luister het hele verhaal over Tjarda bij Runnersworld.

Foto: via Strava

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: