Direct door naar content
Sport van de week: denksport met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: denksport met een beperking

04 november 2022

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: de denksporten schaken, dammen en bridge!

Bij sport denk jij misschien snel aan zweet en moe worden, maar wist je dat er ook een sport bestaat waarbij je niet je spieren maar je brein moet laten werken? Deze tak noemen we denksporten. Ben jij gek op spelletjes waarbij je je hersenen flink moet kraken? Dan zou schaken, dammen of bridge misschien wel een ideale sport voor jou kunnen zijn. Je traint hierbij je brein op vaardigheden als logisch denken, rekenen, ruimtelijk inzicht en concentreren. Deze denksporten zijn ook erg geschikt om met een beperking te doen; voor mensen met een visuele beperking bestaan zelfs aangepaste varianten met andere materialen.

Schaken

Schaken en dammen zijn allebei denksporten op een bord. Verder zijn het vooral totaal verschillende sporten. Bij schaken heb je bijvoorbeeld met veel meer verschillende stukken te maken. Afhankelijk van je beperking kan het schaakspel makkelijk worden aangepast, mocht dat nodig zijn. Als je in een rolstoel zit dan hoef je niet veel aan te passen. Voor blinden en slechtzienden zijn er speciale schaakspellen waarbij je met grotere stukken speelt, zodat je de stukken makkelijker herkent. Het onderscheid in zwart en wit wordt trouwens met een pinnetje op de kop van het stuk gemaakt. Door aan het stuk te voelen weet je zeker dat je je eigen paard verzet en niet dat van je tegenstander.

Ook onder doven en slechthorenden is schaken populair. In Amsterdam bestaat zelfs al meer dan honderd jaar de dovenschaakclub TOG. In dit interview met de schakers Saïd en Jan lees je waarom zij zich juist bij die vereniging zo thuis voelen.

Ga voor alle informatie over schaken met een beperking naar deze pagina.

Dammen

Bij dammen zijn de velden kleiner en speel je ook met meer stenen: vijftig zwarte of vijftig witte stenen. De bedoeling van het spel is dat je alle stenen van je tegenstander slaat zodat hij of zij geen zet meer kan doen. Dammen kun je met verschillende beperkingen spelen, bijvoorbeeld met een visuele beperking. Dan speel je op een bord met meer inkepingen en met speciale stukken die wat groter zijn. Op die manier kun je de stenen en de velden beter voelen.

Ga voor alle informatie en clubs bij jou in de buurt naar deze pagina.

Bridge

Bridge is weer een hele andere denksport met kaarten. Dit spel kun je met een team, op een club, op een zondagmiddag met vrienden of individueel online spelen. Het kan dus altijd en overal en wat vooral belangrijk is: iedereen kan leren bridgen. Ook als je een beperking hebt is dit een perfecte denksport om je hersenen bij te gebruiken. Als je een leuke bridgeclub in de buurt hebt gevonden is dit ook nog eens een leuke manier om andere mensen te leren kennen. Bridge is namelijk vooral een hele gezellige sport.

Voor bepaalde beperking bestaan ook specifieke oplossingen om brigde te spelen, zo zijn er speciale kaarten met grote opdruk en braille zodat je ook met een visuele beperking kunt voelen welke kaarten je in je hand hebt.

Ga voor meer informatie over bridge naar de bridgebond.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: