Direct door naar content
Théo zwemt zware marathon van 57 km! afbeelding nieuwsbericht

Théo zwemt zware marathon van 57 km!

21 november 2022

De Franse zwemmer Théo Curin gaat geen uitdaging uit de weg. Hij laat zich daarbij ook totaal niet tegenhouden door het feit dat hij een deel van zijn armen en benen mist. De extreme zwemmer laat graag zien dat je met een beperking ook goed en vooral ver kunt zwemmen. Afgelopen weekend finishte hij in Argentinië als eerste zwemmer met een beperking de zwaarste openwater zwemmarathon ter wereld: de Santa Fe Coronda Marathon van 57 kilometer.

Théo verloor door de gevolgen van hersenvliesontsteking op zijn zesde zijn handen en voeten. Toen hij dertien was sloot hij zich al aan bij het Franse nationaal paralympisch zwemteam en deed op zijn zestiende al mee aan de Paralympische Spelen van Rio 2016. De zwemmer begon met de korte nummers, waar hij ook twee keer zilver op pakte bij een WK. Later ging hij voor de langere afstanden en grotere uitdagingen. In 2020 deed hij bijvoorbeeld een halve Ironman triatlon.

Lichter dan lucht

Het zwemmen van lange afstanden blijft zijn grootste liefde, want zo zegt hij: “Als ik in het water lig dan voel ik mij zoals ieder ander. Dan ben ik gewoon mezelf en voel ik mij vrij, lichter dan lucht.” Vorig jaar zwom hij al een bijzondere prestatie: samen met twee andere zwemmers zwom hij het Titicaca meer over. Dat was een afstand van 122 kilometer! Dat avontuur was bij veel mensen opgevallen, ook bij het kledingmerk Lacoste dat daarna met hem een eigen kledinglijn ontwikkelde.

Geen makkie

De Santa Fe Coronda Marathon in de rivier de Coronda mag dan minder lang zijn dan zijn vorige avontuur, deze race staat toch bekend als de zwaarste zwemwedstrijd ter wereld in open water. Aan die tocht deed nog niet eerder een zwemmer met een beperking mee, dus liet Théo graag zien dat hij dat wel aankan. Het was geen makkie geweest, zei hij toen hij na ruim 9 uur over de finish kwam. “Het deed echt pijn, maar dankzij mijn coach hield ik vol. Al moest ik halverwege bijna stoppen.” Zijn coach was natuurlijk ook supertrots op Théo: “Ik ben heel erg tevreden. Het was een groot avontuur van begin tot het einde.”

Bekijk hier het hele item van het Jeugdjournaal:

 

 

 

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: