Direct door naar content
Engeland ook favoriet bij WK Elektrisch voetbal afbeelding nieuwsbericht

Engeland ook favoriet bij WK Elektrisch voetbal

05 december 2022

Engeland gaat goed op het WK voetbal in Qatar. Met de 3-0 zege plaatsten ze zich afgelopen weekend voor de kwartfinales later deze week. Ter voorbereiding op dat duel hadden ze bij de Britse tv-zender Channel4 een andere Engelse teamcaptain uitgenodigd: Jon Bolding van het Powerchair Football Team.

Powerchair Football is de aangepaste voetbalvorm voor spelers in een elektrische rolstoel. In Nederland kennen we dit onder de naam ‘Elektrisch voetbal’. Je kunt deze rolstoelsport al spelen bij de NEC Foundation in Nijmegen en de PSV Foundation in Eindhoven. In ons land is het dus nog een sport in opkomst, maar in Engeland is het al veel groter. In het voetballand bij uitstek hebben ze in Powerchair Football zelfs meerdere clubs, een uitgebreide competitie en een nationaal team.

Druk als teamcaptain

Jon Bolding is van dat Engelse Powerchair Football Team de captain. Zijn team is de huidige Europees kampioen en maakt zich nu op voor het wereldkampioenschap. Niet zo vreemd dus dat Channel4 hem in de studio vroeg uitleg te geven over de druk die zijn collega Harry Kane, aanvoerder van het Engelse voetbalteam, moet voelen. “Bij die druk die je voelt is de ervaring ook bepalend. Harry Kane en ik hebben allebei veel ervaring in het spel opgebouwd de afgelopen jaren. Voor de rest van het team is het ook vrij natuurlijk gegaan dat ik teamcaptain ben, dat zal voor hem ook zo zijn.”

Engeland wereldkampioen

Waar Kane nu op het WK actief is, werkt Jon met zijn team nu hard toe naar het WK Powerchair Football volgend jaar. “We zijn al Europees kampioen dus we gaan hopelijk naar het WK met hoge verwachtingen voor onszelf en de fans, zodat we als winnaars naar huis kunnen komen.”

Paralympisch

Elektrisch voetbal is op dit moment nog geen paralympische sport. Jon hoopt dat zijn sport toch nog eens een onderdeel van de Spelen kan worden. “Dat zijn onwijs veel betekenen voor onze sport en vooral ook voor mensen die onze sport helemaal nog niet kennen. Er zijn heel veel mensen die in een elektrische rolstoel zitten die het bestaan van deze sport helemaal nog niet kennen.”

Blijf zoeken naar jouw sport

Jon heeft daarom ook een belangrijke boodschap voor iedereen met een beperking die nog op zoek is naar een sport. “Geef niet op! Blijf zoeken tot je die sport hebt gevonden die bij jou past. Misschien is Powerchair Football niet jouw sport, maar dan zijn er nog heel veel meer aangepaste sporten. Het heeft mijn leven veranderd en ik daardoor plekken gezien die ik anders nooit zou hebben gezien. Ik hoop dat kinderen en jongvolwassenen ook de kans krijgen dat te ontdekken.”

Bron: Channel4

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: