Direct door naar content
Filmtip: bijzondere dansfilm ‘A way to B’ afbeelding nieuwsbericht

Filmtip: bijzondere dansfilm ‘A way to B’

13 januari 2023

Het Catalaanse Liant la Troca is een bijzonder dansgezelschap. In deze groep zitten namelijk dansers met allerlei beperkingen. Zij laten onder leiding van choreograaf en danser Jordi Cortés Molina zien dat iedereen kan dansen. In de dansfilm ‘A way to B’ vormen de persoonlijke verhalen van deze dansers de rode draad.

Dansen is voor iedereen, want of je nu in een rolstoel zit, een prothese draagt of slechtziend bent: je kunt altijd een manier vinden om op muziek te bewegen. Dat is ook precies wat je in deze film ziet dankzij het danscollectief Liant la Troca. Voor de film werden de verschillende dansers gevolgd op en naast het podium. Je ziet zo dansers met diverse beperkingen: dansers die spastisch zijn, één been hebben of blind zijn.

Overal dansen

De makers van de film hebben bewust voor een vorm gekozen waarbij ze documentaire afwisselen met danselementen. Zo kun je dus ook zien hoe deze topdansers hun vak uitoefenen en vooral hoe mooi en sierlijk zij kunnen dansen. Dat doen ze trouwens niet alleen in de bekende omgeving van een theater, ze dansen net zo goed op een plein, in het bos of een huiskamer.

Openhartige gesprekken

In de film krijg je vooral een mooi inkijkje in het dagelijks leven van de dansers door de openhartige gesprekken. Daarbij willen ze de kijker ook iets meegeven met allerlei mooie teksten. Zo zegt een van hen: “Het feit dat mensen ons zien dansen, is een boodschap zonder woorden.” En een andere blinde danser zegt: “Omdat ik niemand kan zien, ziet niemand mij. Ik ben de Onzichtbare Man.”

Inspiratie

Door de combinatie van dans en de persoonlijke verhalen is het een film vol inspiratie over veerkracht en liefde en vooral ook een pleidooi voor meer inclusiviteit. 'A way to B' is vanaf 16 februari te zien in de bioscoop. Bekijk hieronder al de prachtige trailer van de film:

Heb jij na het zien van deze trailer ook zo’n zin gekregen om te gaan dansen? Kijk dan op de pagina over dansen voor de vele mogelijkheden om daar morgen al mee te beginnen!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: