Direct door naar content
“Het is een lot uit de loterij” afbeelding nieuwsbericht

“Het is een lot uit de loterij”

19 januari 2023

Peter Blom fietste samen met zijn vrouw Europa en de Wereld rond. Nederland doen we wel als we oud zijn, dachten ze. En toen werd bij Peter de ziekte van Kahler geconstateerd. Dat zette alles op zijn kop. Lopen en fietsen mocht en kon hij aanvankelijk niet meer. Tot een goed gesprek nieuwe mogelijkheden opende. Zijn wilskracht en de steun van Uniek Sporten deden de rest.

Peter: “In het voorjaar van 2021 kreeg ik pijn in mijn rug. Dat gaat wel over, denk je. Helaas. De pijn werd steeds erger. Tot het niet meer ging, fysiotherapie geen uitkomst bood en de huisarts geen raad wist. En nu wil ik naar het ziekenhuis, zei ik. Binnen drie dagen hadden ze de diagnose gesteld: de ziekte van Kahler. Ook wel beenmergkanker genoemd. Het is een ziekte die je botstructuur aantast. Ik maakte me zorgen over mijn toekomst. Hoe nu verder?”

Passie

Voor zijn behandeltraject kreeg hij twee artsen toegewezen, een hematoloog en een orthopeed. “Een paar dagen voordat ik stamceltherapie inging, vertelde de orthopeed me dat ik na mijn behandeling niet meer zou mogen lopen en fietsen. Dat kwam keihard aan. Als je niet meer kunt lopen, wat moet je dan nog? En fietsen was mijn lust en mijn leven.” De passie voor fietsen ontdekten Peter en zijn vrouw toen ze zes keer de Nijmeegse Vierdaagse hadden gelopen en wat anders wilden.

Indrukwekkend

“Trainen voor de Vierdaagse doe je in je eigen omgeving. Je loopt vaak hetzelfde rondje. We wilden meer zien. We zijn op de fiets gestapt en kregen de smaak te pakken. Laten we de trein naar Wenen nemen en terugfietsen naar Nederland! Dat was te gek. We zijn op veel plekken geweest in Europa en Azië. Thailand, Sri Lanka, de Mekong-delta. Indrukwekkend was het elke keer opnieuw. Een andere cultuur, andere gewoonten. Wij denken dat we de wijsheid in pacht hebben, maar Nederland is niet de wereld.”

Grenzen opzoeken

Het fietsen, het genieten, dreigde weg te vallen. Al dacht de hematoloog daar wat genuanceerder over. Dat bleek tijdens een gesprek dat Peter met haar en de orthopeed had. “De uitkomst was dat ze gezamenlijk zeiden: ga maar kijken wat je kunt. Het enige wat je niet mag is bukken, meer dan twee kilo tillen en lopen zonder krukken. Toen ben ik aan de slag gegaan met mijn fysio. Ik ben de grenzen gaan opzoeken. Steeds een stapje verder. Op een gegeven moment vroeg mijn fysio of ik niet weer eens aan fietsen wilde gaan denken.”

Fiets financieren

Daar schrok hij van. Hij had het eigenlijk al afgeschreven. En tegelijkertijd raakte hij er opgewonden van. Stel je voor. “Ik ben met mijn vrouw naar een speciaalwinkel met aangepaste fietsen in Zoeterwoude gegaan. De man die ons hielp, zei dat er van alles mogelijk was. En dat hij wist welke weg ik moest bewandelen om een fiets gefinancieerd te krijgen. Ik heb het van hem aangenomen. Maar ik heb het pas voor waar aangenomen toen ik drie maanden later die fiets ook echt had.”

Vreselijk blij

Nog steeds is hij vol ongeloof dat hij via Uniek Sporten Hulpmiddelen zijn driewieler kon financieren. “Het is geweldig. Zo’n fiets kost 10.000 euro. Dat leg je niet zo even neer. Het voelt alsof ik een prijs in de loterij heb gewonnen. Voor mij betekent die fiets alles. Ik kan er weer op uit. Het is vrijheid. Zo zie ik het nu. Ik ben ook veel meer bewust van de dingen die ik nog wel kan. Toen ik die fiets kreeg, en ook nu als ik eraan terugdenk, dan zit ik gewoon met de tranen in mijn ogen. Zoveel betekent het voor me. Ik ben zo vreselijk blij dat ik weer kan fietsen.”

Wil jij net als Peter ook een eigen sporthulpmiddel? Uniek Sporten Hulpmiddelen kan je hierbij helpen! Neem een kijkje op de website voor meer  informatie: www.unieksporten.nl/hulpmiddelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: