Direct door naar content
Watersport met beperking wordt straks makkelijker afbeelding nieuwsbericht

Watersport met beperking wordt straks makkelijker

21 februari 2023

In Nederland kun je op het vele water wat we hebben allerlei toffe sporten doen: zeilen, kanoën, roeien, suppen, windsurfen en kitesurfen. Deze watersporten kun je al op best veel plekken ook met een beperking doen, maar dat kan beter. Daarom hebben een aantal organisaties de handen ineen geslagen om voor jou meer mogelijkheden op het water te organiseren. Watersport moet zo ook voor jou veel makkelijker worden!

Bij watersport zie je misschien nog wat drempels, die je bij een sport als rolstoeltennis minder ziet. Hoe kom je bijvoorbeeld met je rolstoel in een boot? Of kun je roeien als je blind bent? Dit zijn vragen waar verschillende organisaties al lang een oplossing voor hebben. Zo gebeurt dus al best veel om watersporten meer inclusief te maken. Met deze nieuwe samenwerking willen de organisaties meer van elkaar leren met als uiteindelijke doel: zorgen dat watersport voor mensen met een beperking nog beter toegankelijk wordt.

Samen meer doen

De organisaties die hierbij nauwer willen gaan samenwerken zijn: het Watersportverbond, Stichting Sailability Nederland, Stichting SailWise, klassenorganisaties waaronder Hansa Klasse Nederland, Special Olympics, Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), Stichting Roeivalidatie en Fonds Gehandicaptensport. Zij doen afzonderlijk van elkaar al van alles op het gebied van recreatief watersport en wedstrijdsport. Samen willen zij dus nog meer gaan doen voor de sporten: zeilen, kanoën, roeien, suppen, windsurfen en kitesurfen.

WK in Den Haag

Wat ga je hiervan merken? Deze organisaties hebben bijvoorbeeld uitgesproken dat ze elkaar meer willen opzoeken als het gaat om doorverwijzing naar elkaar, opleidingen en de promotie van watersport met een beperking. Een goed voorbeeld daarvan ga je deze zomer zien tijdens de Wereldkampioenschappen Zeilen in Den Haag (10 tot 20 augustus), waar ook om de wereldtitels in de paraklassen worden gestreden. Dit WK in Nederland zal ook extra worden ingezet om te laten zien dat je met een beperking heel goed aan watersporten kunt doen. Een ander belangrijk speerpunt van de samenwerking is de scholentour ‘Optimist on Tour’, waar vanaf nu ook voor watersport met een beperking in het programma wordt toegevoegd.

‘Juist nu een impuls’

Deze aankondiging komt internationaal gezien op het juiste moment, want onlangs bekend dat parazeilen in 2028 niet meer op het programma zal staan van de Paralympische Spelen in Los Angeles. Voor Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, is dat een grote domper. "Ondanks de recente tegenslag gaat onze inzet voor mensen met een beperking die willen watersporten juist nu een impuls krijgen. Met deze samenwerking geven we een boost aan het bieden van dezelfde kansen aan mensen met een beperking.”

Bron: Watersportverbond

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: