Direct door naar content
Dit trilvest maakt roeien mogelijk voor doofblinden afbeelding nieuwsbericht

Dit trilvest maakt roeien mogelijk voor doofblinden

09 maart 2023

Mensen die doof en blind zijn kunnen ook aan sport doen. Daar is soms wat begeleiding van een buddy voor nodig of een technische oplossing. Een goed voorbeeld daarvan is een trilvest dat door studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) is ontwikkeld. Dankzij dat project kan Esther (26), die door het Syndroom van Usher doof en blind is, meeroeien in een sloep.

Esther doet via Running Blind al aan hardlopen met een buddy. De Utrechtse roeivereniging Het Sloepweesje nodigde haar uit om een keer in een sloep mee te roeien, maar dat bleek toch ingewikkelder dan hardlopen. Bij roeien in een sloep is het belangrijk dat je het ritme van je teamgenoten volgt. Maar hoe doe je dat als je niet kunt zien wanneer bij de anderen de riem het water in gaat en als je het commando van de stuurvrouw/man niet kunt horen?

Opdracht voor studenten

Jane de Zwart, stuurvrouw bij het Sloepweesje, had al geprobeerd extra te stampen in de boot om het ritme voor Esther aan te geven. Dat bleek toch niet echt goed te werken. Jane bedacht dat dit een interessante opdracht voor studenten kon zijn. Een groepje Vmbo-studenten kwamen al tot de conclusie dat een trilvest de beste oplossing zou zijn voor Esther. Voor het verder technisch ontwikkelen van zo’n vest werden studenten van de HU gevraagd.

Zelf blind roeien

Zij ontwierpen een vest met acht ingebouwde trilmotoren die commando’s doorgeeft aan de roeier. De trillingen komen via de stuurman die een grote waterbestendige afstandsbediening heeft. Om een goed gevoel met de uitdaging te krijgen probeerden de studenten Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde zelf ook blind te roeien. Dat vonden ze nog best lastig.

Vrijheid ervaren

Voor nuttige informatie over de ervaringen van een doofblinde konden ze ook rekenen op Collin Eisema, die het Syndroom van Usher in een minder ver gevorderd stadium heeft als Esther. Hij vond het leuk om met de studenten samen te werken. “Ze waren gemotiveerd om een goed werkend product te maken. Tijdens de test waren de commando’s al redelijk goed te voelen. Er is ruimte voor verbetering, maar het is ook pas een prototype.“

Collin is ook voorzitter van de contactgroep Ushersyndroom en hij merkte dat in die community al enthousiast werd gereageerd op deze oplossing. “Ik denk dat dit vest echt van grote waarde kan zijn voor mensen die visueel en auditief beperkt zijn en ze hierdoor ook de vrijheid van het sloeproeien kunnen ervaren.”

In deze video wordt het project duidelijk uitgelegd:

Het project eindigt nu met een prototype, maar de studenten zouden het uiteindelijk graag verder brengen met een partij. “Het zou mooi zijn als we er meer mensen mee kunnen helpen”, zegt student Ramon.

Meer info op: HU.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: