Direct door naar content
Boekenweek: dit zijn onze 10 tips! afbeelding nieuwsbericht

Boekenweek: dit zijn onze 10 tips!

09 maart 2023

De boekenweek is vandaag van start gegaan en dat betekent volop aandacht voor allerlei soorten boeken. Wij zetten natuurlijk even de schijnwerpers op tien inspirerende boeken van of over sporters met een beperking. Lees je mee?

1. Paralympisch boek: Van Rome 1960 naar Tokio 2020

In het unieke boek Van Rome 1960 naar Tokio 2020 is zestig jaar geschiedenis van Nederland op de Paralympische Spelen voor het eerst bij elkaar gebracht tot een compleet naslagwerk. Het boek telt maar liefst 544 pagina’s en staat vol foto’s, statistieken, verhalen en interviews met paralympische sporters van toen en nu. Kortom, een musthave voor iedere sportliefhebber!

2. Geen golf te hoog – Willem Hooft

In 2016 liep Willem Hooft als gevolg van een ernstig motorongeluk een dwarslaesie op en belandde in een rolstoel. Zijn langgekoesterde droom om in Zuid-Afrika te surfen bleef staan en daarom begon hij al tijdens zijn revalidatie een zoektocht naar mogelijkheden om met verlamde benen te gaan kitesurfen. In zijn boek vertelt hij over de lange weg die hij aflegde, waardoor hij nu zelfs tot de wereldtop in het kitesurfen behoort. Zijn boek is daarmee vooral een grote levensles: stop nooit met dromen. Binnenkort vertelt Willem ook meer over zijn boek in de ONBEPERKT-podcast!

3. Kampioen op één been - Edwin de Wolf

Ex-militair Edwin de Wolf was al te gast in de ONBEPERKT-podcast, maar als je nog meer over hem wilt weten is zijn boek echt een aanrader. Hij vertelt zijn complete verhaal van het moment dat op zijn 24e als groepscommandant in Srebrenica op een mijn stapt tot zijn overwinning in de Invictus Games 2017 en hoe hij ‘kampioen op één been’ werd. Zijn boek is een heel persoonlijk en intens verhaal over moed, toewijding en uitzonderlijke veerkracht.

4. Xtreme – Chris Vos

Deze week was Chris Vos nog in het nieuws omdat hij weer eens een bijzondere prestatie had neergezet in het parasnowboarden. Aan het succes van onze ambassadeur gaat een indrukwekkend verhaal vooraf. Uit het boek Xtreme kun je opmaken dat hij een echte vechter is. Het beschrijft zijn verhaal van het heftige ongeluk in de tuin tot zijn eerste successen in het snowboarden.

5. Lucky Shot  - Marc van der Kuilen 

Dit is het bizarre verhaal van Marc van der Kuilen, dat van een oorlogsdrama tot een paralympische droom gaat. De kracht druipt van dit boek af!

6. Esther Vergeer: kracht en kwetsbaarheid

Esther Vergeer is door haar prestaties en inzet met haar foundation nationaal en internationaal een boegbeeld van de gehandicaptensport. In deze biografie vertelt ze openhartig over haar leven in en buiten de sport.

7. Was Getekend (2)

In deel 2 van Was Getekend vertellen 16 paralympisch sporters, waaronder Jetze Plat en Alyda Nobruis, over drama en kracht, over hindernissen en nieuwe kansen, angst, acceptatie en ambitie en over levens waarin elke dag topprestaties geleverd moeten worden.

8. The Great Marc Evers 

Dit is het ontroerende en inspirerende verhaal van zwemmer Marc Evers, die autistisch is en een verstandelijke beperking heeft. Twee artsen stelden vast dat hij nooit zou kunnen praten, maar 18 jaar later staat hij toch op de Paralympische Spelen van Londen: hij praat, loopt, fietst en blijkt vooral keihard te kunnen zwemmen. 

9. Overwinnen - Femke Oepts

Hou jij van mooie foto’s in combinatie met inspirerende verhalen? Dan is het boek ‘Overwinnen’ interessant voor jou. In dat inspiratieboek worden interviews met 17 rolstoelers en experts gecombineerd met krachtige foto’s van fotografe Femke Oepts, die zelf door een fietsongeluk in een revalidatietraject kwam. Ze wil zo laten zien dat je ook in een rolstoel nog heel veel wél kan.

10. Ik ben – Basketbal Experience NL / Robin Wubben

Stichting Basketbal Experience NL zet zich in om de beeldvorming over gehandicaptensport te verbeteren door zoveel mogelijk mensen te laten ervaren wat rolstoelbasketbal is. Het boek ‘Ik BEN’ staat vol verhalen van mensen die dit gedachtengoed steunen. Onder de interviews zit ook het inspirerende verhaal van Arjo Wijnhorst, de oprichter van Uniek Sporten!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: