Direct door naar content
“Elk kind moet kunnen sporten” afbeelding nieuwsbericht

“Elk kind moet kunnen sporten”

05 april 2023

Sportcoach Boukje de Vries van Stichting Prisma vindt het geweldig om kinderen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen en te zien genieten. De reacties die ze krijgt zijn warm en enthousiast. Ze vindt dat iedereen mee moet kunnen doen, ook als de contributie voor een gezin te hoog gegrepen is. In die gevallen is er het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Een goede zaak, vindt ze.

“Stichting Prisma zet zich in voor de vrijetijdsbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. We richten ons op kinderen, jongeren en volwassenen. We willen iedereen aan de gang krijgen. Dat kan door mee te doen met culturele of sportieve activiteiten. Ik richt me op het sportieve gedeelte, en dan met name voor acht scholen voor speciaal onderwijs in Amsterdam. Het gaat in hoofdzaak om cluster 3-scholen, ofwel scholen voor zeer moeilijk lerende kinderen, zoals dat officieel heet.”

Kickboksen

Haar werk omschrijft ze als dat van een sportcoach of sportmakelaar. Boukje: “Als er evenementen of sportdagen worden georganiseerd vanuit de gemeente of andere partijen, dan ben ik de tussenpersoon. Ik nodig de scholen uit en zorg dat alles goed geregeld wordt. Daarnaast verzorg ik de naschoolse sport- en spelactiviteiten op ‘mijn’ scholen en organiseer ik zelf activiteiten. Dat kan een middagje bowlen zijn maar ook een sportdag of een clinic kickboksen tijdens de gymles.”

Samen Sportdag

Boukje kijkt waar behoefte aan is en speelt daarop in. “We zijn nu bezig met het organiseren van de Samen Sportdag. Dat wordt een grote sportdag tijdens schooltijd waarbij kinderen uit het speciaal onderwijs gaan sporten met kinderen uit het regulier onderwijs. We hebben scholen gevraagd of ze dat een goed idee vonden en of ze mee wilden doen. Ja? Ok, dan gaan we het organiseren. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

Bedankt!

Haar werk is ook leuk. “Ik doe het met veel passie en plezier. Elke dag, elke week is anders. Je kunt van alles aanpakken en uitvoeren. En het is dankbaar werk. In de voorjaarsvakantie hebben we de Sport- en Funtoer georganiseerd voor onze scholen. Die kinderen hebben genoten. Dat is geweldig om te zien. Van de reacties die je van ouders krijgt, word ik ook enthousiast. ‘Bedankt voor de geweldige dag. Mijn zoon vond het super. Hij vraagt wanneer de volgende sportdag is.’ Dat is toch gaaf?”

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Terug naar de naschoolse sport- en spelactiviteiten. “Dat is voor kinderen met een verstandelijke beperking voor wie een sportvereniging in de buurt te hoog gegrepen is. Zij kunnen dan bij ons sporten en betalen daar contributie voor een heel schooljaar voor. Alleen lang niet iedereen kan dat betalen. In die gevallen dien ik een aanvraag in bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dat is een fonds voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met weinig geld. Zij betalen dan de contributie.”

Financiële steun

“Het is een fonds voor kinderen met en zonder beperking”, gaat Boukje verder. “Als je geen geld hebt voor een culturele of sportieve activiteit kun je daar een aanvraag indienen. Zij vinden het belangrijk dat elk kind lid van een (sport)club kan worden. Omdat het leuk is maar ook omdat het goed is voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Daar zijn we het roerend mee eens.”

Heb je financiële steun nodig om je zoon of dochter te laten sporten, kijk wat het Jeugdfonds Sport en Cultuur voor je kan doen. Ga naar jeugdfondssportencultuur.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: