Direct door naar content
Bij kanovaren merk je geen beperkingen op het water afbeelding nieuwsbericht

Bij kanovaren merk je geen beperkingen op het water

12 april 2023

Kanovaren met een beperking is in Nederland nog best wel onbekend. Wist jij bijvoorbeeld dat paracanoe een paralympische discipline is? En belangrijker: als je een beperking hebt kun je kanovaren gewoon binnen het reguliere aanbod doen. In Nederland staan hier al een aantal verenigingen voor open. Om het kanovaren voor mensen met een beperking onder de aandacht te brengen organiseert de stichting Parakano.nl workshops en clinics.

Naast kanovaren als wedstrijdsport, kun je deze sport ook recreatief beoefenen. Of je nu een lichamelijke of een visuele beperking hebt: met een kleine aanpassing of een buddy in de kano kun jij zo ook het water op. Eenmaal op het water zie je geen verschil meer. 

Als revalidatie

Om meer kennis over kanovaren te verspreiden, organiseerde stichting Parakano.nl onlangs een symposium voor zorgprofessionals. Met kanovaren verbeter je namelijk zowel je fysieke als mentale conditie. En uit wetenschappelijk onderzoek vanuit Zweden is al gebleken dat deze watersport een gunstig effect heeft op je rompbalans. Zeker in een revalidatietraject kan dat helpen om je lichaam sterker te maken.

Proberen in het zwembad of op het droge

Dat het peddelen in een kano vooral ook leuk is, konden sporters ook al zelf ervaren in een veilige omgeving: een zwembad. Voor wie liever droge kleding hield was er ook de mogelijkheid om op een kajakergometer dezelfde beweging uit te voeren.

WheelChair Maffia in een kano

Vorig jaar gingen Thomas en Frank van Wheelchair Maffia in hun serie ‘Ontdek je passie’ ook op bezoek bij de Rotterdamse Kano Club, waar ze natuurlijk zelf ook in een kano sprongen. Bekijk de video hier:Ben jij ook benieuwd naar jouw mogelijkheden van parakano als je een visuele of lichamelijke beperking hebt en je bent zelfredzaam? O.a. op 23 april wordt een clinic georganiseerd door Parakano.nl bij KV Keistad in Amersfoort. Ga voor meer informatie naar Parakano.nl.

Meer informatie over deze sport vind je ook op de pagina over kanovaren.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: