Direct door naar content
Sport van de Week: zittend werpen! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: zittend werpen!

01 mei 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: zittend werpen bij atletiek!

In de atletieksport heb je looponderdelen zoals de 100 meter sprint tot aan de marathon. Voor atleten met een beperking zijn verschillende vormen bedacht om deze afstanden op de atletiekbaan of de weg af te leggen. Dat kan bijvoorbeeld met blades zijn of in een wheeler. Naast deze looponderdelen kent atletiek ook nog technische onderdelen met springen (verspringen en hoogspringen) en werpen. Bij die laatste categorie gaat het om het zo ver mogelijk wegwerpen van een speer, discus of kogel. Wist jij dat deze sport heel goed te doen is als je door een beperking niet kunt staan?

Voor wie?

Speerwerpen, discuswerpen of kogelstoten zijn onderdelen waarbij je waarschijnlijk in eerste instantie denkt aan atleten vanuit een staande positie hun krachten laten zien. Dat kan dus ook zittend! Deze aangepast vorm is geschikt voor iedereen met Cerebrale Parese (CP), een dwarslaesie, beenamputaties en verder ook iedereen die rolstoelgebonden is.

Noortje van Bindsbergen vertelde in een eerder interview dat zittend werpen een perfecte sport met haar CP is. Zij heeft door de aangeboren hersenbeschadiging links beperkte armfunctie. “Het krachtverschil zal ik altijd blijven houden, ik kan met links geen vuist maken, maar de aansturing gaat beter. Voor mij is het werpen echt een motorische training, ik hoef niet meer de saaie oefeningen van de fysio meer te doen.”

Wat heb je nodig?

Bij zittend werpen is het belangrijk dat je goed stevig zit. Kinderen kunnen dit in het begin nog doen vanuit hun dagelijkse rolstoel. Voor volwassenen geldt dat ze daar beter een speciale werpbok voor kunnen gebruiken omdat je zo’n stoel beter kunt vastzetten. Dan kun je al je armkracht in het werpen leggen. Noortje vindt dat aangepast hulpmiddel voor haar ideaal: “Als ik in de werpstoel zit dan kan ik mij helemaal afsluiten van de wereld. Even mijn handicap vergeten en alleen aan je sport denken.”

Uitdaging

Inmiddels heeft zij ook al heel wat records op haar naam staan en droomt ze van deelname aan de Paralympische Spelen. Ze wil vooral laten zien dat deze sport mogelijk is. “Als je een motorische beperking hebt dan hoef je niet te schamen om iets te proberen wat moeilijker is. Ik zie het juist als een uitdaging.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jou in deze sport? Kijk dan op de pagina over atletiek en vind een club bij jou in de buurt.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: