Direct door naar content
Sport van de Week: LG Hockey afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: LG Hockey

06 juni 2023

Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: LG Hockey!

Hockey is een populaire sport in Nederland, en zeker ook onder sporters met een beperking. Dat komt door de vele vormen van ParaHockey die hockeybond KNHB hanteert. Daardoor is voor iedereen wel een vorm van hockey te vinden. Voor sporters met een verstandelijke beperking is er G-Hockey; E-Hockey is voor spelers die in een elektrische rolstoel mee kunnen doen; H-Hockey is rolstoelhockey in een handbewogen rolstoel; En dan hebben we nog LG-Hockey: dat is hockey voor spelers met een lichamelijke beperking die niet rolstoelgebonden zijn. Bekijk ook dit filmpje over Femke Blom om een idee van LG-Hockey te krijgen:

6 of 8-tallen

LG-hockey is dus voor iedereen die een lichamelijke beperking of chronische ziekte heeft en niet in een rolstoel zit. Sinds 2015 wordt ook een spannende LG-Hockey competite gespeeld met clubs door heel Nederland. Bij die wedstrijden zijn de regels en de afmetingen van het veld vergelijkbaar met het G-hockey. Afhankelijk van het niveau waarop je wordt ingedeeld speel je in zes of achtallen.

‘Leuke gasten’

Een van de clubs waar je LG-Hockey kunt spelen is AH&BC uit Amsterdam. Daar begonnen ze al in 2000 met deze vorm van hockey voor sporters met een lichamelijke beperking. Bij de Amsterdamse club staat de afkorting LG trouwens voor ‘Leuke Gasten’. Het team is namelijk een gezellige mix van allerlei beperkingen en de spelers accepteren elkaar allemaal op het veld. Trainer Paul van Praagh moet de trainingen daar uiteraard op aanpassen, vertelde hij in dit interview.  “De één speelt alleen met de linker- of rechterhand of loopt moeilijker. We hebben spelers met een zware vorm van spasmen die de stick niet in die hand kunnen houden. We hebben ook een volwassen man die maar vijftien procent zicht heeft.”

In het team wordt heel erg rekening met elkaar gehouden, merkt de trainer. “Je ziet dat ze heel erg betrokken zijn bij elkaar. Als er een valt dan wordt het spel gelijk stilgelegd. En dan is daar geen lelijk woord bij. Bij regulier hockey is het dan veel gevloek, maar niet bij LG-hockey. Die acceptatie is mooi om te zien.”

Wil je meer weten over LG-Hockey? Ga dan naar de pagina over Hockey voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Foto: LG Hockey bij AH&BC. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: