Direct door naar content
Lekker buitenspelen in inclusieve speeltuinen afbeelding nieuwsbericht

Lekker buitenspelen in inclusieve speeltuinen

14 juni 2023

Het is vandaag Nationale Buitenspeeldag: een dag die wordt gevierd met allerlei buitenspeelactiviteiten door het hele land. Tijdens deze dag staat buitenspelen dus in het zonnetje, want dat is leuk, gezellig en het houdt kinderen ook nog eens in beweging. Ook kinderen met een beperking moeten natuurlijk kunnen schommelen, klimmen, glijden of rollen. Daar is al iets moois voor bedacht: inclusieve speeltuinen.

Inclusieve speeltuinen wat zijn dat? Dat kun je zien als samenspeelplekken, zoals deze speeltuinen ook worden genoemd. Hier kunnen kinderen met en zonder beperking samen op dezelfde plek spelen. Ideaal als een kind met een beperking vriendjes of broertjes en zusjes heeft zonder beperking. In zo’n inclusieve speeltuin hoeft niet niemand aan de zijlijn te staan, want voor iedereen is daar wat leuks te doen.

Aangepaste toestellen

Dat komt door de slimme aanpassingen en speciale toestellen in zo’n speeltuin. Dan moet je denken aan een mand-zitschommel, trampolines waar je met je rolstoel in kan of een grote wip om overheen te rollen. Ook een belangrijk aandachtspunt bij deze speeltuinen zijn de paden, die zijn namelijk verhard zodat je overal makkelijk naartoe kan rollen met een rolstoel of rollator. Geen rul zand of boomschors dus waar je in vastloopt.

Steeds meer inclusieve speeltuinen

Dit soort inclusieve speelplekken vind je op steeds meer plekken in Nederland. In Vlaardingen werd bijvoorbeeld het Klauterwoud geopend en in Den Haag zijn ook al verschillende speeltuinen aangepakt zodat iedereen daar kan spelen (zie ook de foto boven dit artikel!). Het totaal aantal van dit soort speelplekken ligt nu op ongeveer 113, maar dat kunnen er nog veel meer worden. Vorig jaar ging Joël daarom al in gesprek met minister Conny Helder om te zorgen dat iedere gemeente een aangepaste speeltuin krijgt. Lees in dit artikel wat de minister wat de minister met zijn boodschap wil doen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: