Direct door naar content
Surfen: de ideale zomersport, ook met een beperking! afbeelding nieuwsbericht

Surfen: de ideale zomersport, ook met een beperking!

15 juni 2023

Het is nu echt zomer en dan ben je vast op zoek naar een verkoelende zomersport. Dan moet je op het water zijn! Als je een echte coole sport wil doen dan kom je al snel uit bij surfen. Ook met een beperking kun je een stoere surfdude of surfbabe worden!

Surfen ziet er niet alleen heel erg tof uit, het is ook nog eens heel erg leuk om te doen. Het vraagt misschien wat oefenen voor je stevig op die surfplank blijft staan, maar dat vallen en opstaan hoort erbij. En als je nu in het water valt is dat ook alleen maar verkoelend. Hieronder lees je over de verschillende vormen van surfen die je kunt proberen.

Surfen op de wind

Allereerst hebben we windsurfen, waarbij je een op een plank staat met een groot zeil. Je hebt hierbij wel wind nodig, want anders kom je bijna niet vooruit. Als je dan eenmaal de wind goed in je zeil hebt dan kun je heel hard over het water scheren. Het aanvoelen van de windrichting vraagt in het begin wat oefening, maar je zult merken dat je daar snel een neusje voor krijgt. Windsurfen kan trouwens heel goed met allerlei beperkingen. Zo laat Rob in dit filmpje zien dat het je het heel goed met één arm redt op het water. Het kan uiteraard ook prima met een arm- of beenprothese.

Surfen op de golven

Een andere vorm van surfen is golfsurfen. Bij deze vorm heb je geen zeil maar maak je gebruik van de golven van de zee. Je laat je gewoon meevoeren op de brekende golven die richting het strand rollen. Die kick kun je natuurlijk ook met een beperking voelen, want surfen kan ook zittend, staand of liggend op een plank. Het kan ook met een prothese en zelfs met een visuele beperking. Kortom: voor iedereen is wel iets te bedenken als je wilt leren surfen!

Het is door het geluid van de zee ook nog eens heel erg rustgevend. Daarom worden door het Surfproject ook clinics gegeven voor kinderen met een verstandelijke beperking of autisme. Van mei tot september zorgen zo’n 400 vrijwilligers voor surfles op de vier locaties: Camperduin, Zandvoort, Ter Heijde en Ouddorp. Diggy Dex is ambassadeur van dit mooie project. “Als surfer weet ik hoe alles van je afvalt als je in het water ligt. Al je bagage, zorgen en opgeplakte labels. Met een zoon die zelf in het autistisch spectrum zit voel ik mij sterk verbonden met de missie van het Surf Project.”

Kitesurfen

Dan hebben we ook nog een iets extremere variant: Kitesurfen. Dat kun je zien als een combinatie van de windsurfen en kitesurfen. Je zit hierbij vast op een kleine plank (een board) en je maakt gebruik van een vlieger (de kite) om over de golven te springen. Met veel wind kan dat hoge sprongen opleveren. Erg gaaf dus! Willem Hooft heeft na een ongeluk zelf veel onderzoek gedaan om kitesurfen ook mogelijk te maken met een dwarslaesie. Als je daar meer over wilt weten dan moet je zeker even het gesprek in de ONBEPERKT-podcast terugluisteren!

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: