Direct door naar content
Probeer aangepast zeilen tijdens WK in Den Haag afbeelding nieuwsbericht

Probeer aangepast zeilen tijdens WK in Den Haag

07 augustus 2023

Rotterdam staat vanaf morgen 8 augustus met de European Para Championships een groot sportevenement te wachten. Deze week begint even verderop in Den Haag ook het Allianz WK Zeilen. Dit toernooi heeft een primeur, want het is voor het eerst dat het parazeilen onderdeel is van het WK. Op het strand van Scheveningen kun jij trouwens zelf ook onder begeleiding kennismaken met aangepast zeilen in een grote waterbak!

Dat het parazeilen nu een volwaardig onderdeel is van het WK zeilen komt door de wereldwijde groei van de sport, legt David Graham CEO van wereldzeilbond World Sailing uit. “Zeilen heeft laten zien dat het een sport is voor iedereen. Het aantal landen met parazeilen die internationaal strijden, is de afgelopen vijf jaar met 30% toegenomen – en er zijn nu 41 landen betrokken bij het reguliere parazeilen.”

Drie klassen

De afgelopen drie WK’s lieten wat Graham betreft zien dat zeilen ook met een zwaardere beperking mogelijk is. “Parazeilen stelt mensen in staat om op gelijke voet te concurreren, welke handicap je ook hebt. Het is de zeiler tegen de elementen: een fascinerende sport, afhankelijk van mentale behendigheid en tactische analyse, evenals fysieke vaardigheden.”

Tijdens het WK Parazeilen wordt gestreden in drie klassen: Hansa 303, 2.4R en RS Venture. Het Braassemermeer in de buurt van Leiden vormt van 10 tot 20 augustus het decor voor de strijd om die titels.

Festival aan Zee in Scheveningen

Scheveningen vormt het hart van het Allianz WK Zeilen met ook het Festival aan Zee. Daar kun je de zeilwedstrijden op zee meemaken en ook allerlei activiteiten beleven. Voor Optimist on Tour wordt zelfs een waterbassin ingegraven waar maar liefst 3 miljoen liter water in zit. Daardoor kunnen kinderen in rustig vaarwater meedoen aan allerlei leuke watersporten.

Ook als je een extra steuntje in de rug nodig hebt ben je daar van 11:00 tot 13:00 natuurlijk hartstikke welkom. Samen met Sailability, Sailwise en de Para Kano Commissie wordt namelijk gezorgd voor begeleiders die jou perfect kunnen helpen bij aangepaste watersporten als zeilen, kanoën en kajakken. De Optimist on Tour activiteit duurt ongeveer een uur. Je bent dan bezig in een klein groepje: per uur kunnen twee kinderen met een beperking zeilen en twee kanovaren. Zo weet je dus ook zeker dat de begeleiders alle aandacht voor jou hebben. Dit is een mooie kans om kennis te maken met de mogelijkheden van deze watersporten met een beperking.

Bekijk ook deze video over Optimist on Tour:

Ga voor meer informatie naar deze pagina. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: