Direct door naar content
Hoe kan toegankelijkheid lonen voor sportclubs? afbeelding nieuwsbericht

Hoe kan toegankelijkheid lonen voor sportclubs?

31 juli 2023

Bij toegankelijkheid worden vaak vooral de voordelen benoemd voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld dat je zonder problemen met je rolstoel naar het zwembad kunt gaan. Het zorgen voor fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen en organisaties een voordeel. Denk bijvoorbeeld eens aan sportclubs die aangepast aanbod organiseren en zo voor meer leden op de club kunnen zorgen. Toegankelijkheid loont dus. Dat is ook het thema van de Week van de Toegankelijkheid van 2 t/m 7 oktober.

Met het thema ‘toegankelijkheid loont’ wil initiatiefnemer Ieder(in) dit jaar de aandacht vestigen op het feit dat toegankelijkheid voor iedereen iets kan opleveren. Op de eerste plaats is het natuurlijk zo dat het leven voor mensen met een beperking veel beter wordt met meer aandacht voor een drempelvrije samenleving. Ieder(in) wil nu juist ook meer organisaties hierbij betrekken door te laten zien dat ze met een toegankelijke winkel, webshop of product ook een hele nieuwe klantengroep kunnen bedienen.

Inclusieve sportclub

Daar valt dus voor ondernemers en organisaties veel te winnen, want de groep mensen met een beperking is groot. In Nederland gaat het om een groep van 2,1 miljoen mensen die een handicap hebben. Ook voor sportclubs, sportscholen en andere sportaanbieders ligt hier een interessante doelgroep. Dat kan dus door te zorgen voor toegankelijkheid in de vorm van wat aanpassingen aan de accommodatie, maar zeker ook door aanbod voor sporters met een beperking op te zetten. Het belangrijkste is nog wel dat deze sporters ook echt welkom worden geheten tussen alle andere leden. Dan kunnen we spreken van een inclusieve sportvereniging. Daar zijn al veel goede voorbeelden van, zoals TTV Swift uit Deventer.

Wat levert dat op?

Een inclusieve vereniging die open staat voor sporters met een beperking kan zo nieuwe leden verwelkomen. En grote kans dat tussen die leden ook weer mensen zitten die graag een vrijwilligerstaak op zich willen nemen. Bovenal zorgt de toevoeging van aangepast aanbod dat je club diverser wordt en dat je midden in de maatschappij blijft staan.

Wil je meer weten over het starten van aangepast aanbod bij jou op de club? Ga dan naar de pagina ‘Aanbod starten’ voor een compleet stappenplan.

Zet je activiteit op de agenda

De ‘Week van de Toegankelijkheid’ is een perfecte week om jouw aanbod of plannen bij de doelgroep bekend te maken. Dit kun je doen door een laagdrempelig event of een sportmarkt te organiseren waarbij je laat zien wat je bij jullie op de club te bieden hebben. Je zal zien dat toegankelijkheid dan echt loont!

Ga voor meer informatie en het aanmelden van een activiteit naar: weekvandetoegankelijkheid.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: