Direct door naar content
“In 2030 is golf met een beperking de normaalste zaak van de wereld” afbeelding nieuwsbericht

“In 2030 is golf met een beperking de normaalste zaak van de wereld”

09 augustus 2023

Vorige maand werd van 20 t/m 22 juli op The Dutch in Speijk het EK Disabled Golf gehouden. Dat dit Europees Kampioenschap in Nederland werd gehouden was al bijzonder en dat werd compleet gemaakt door de winst van Daphne van Houten en Richard Kluwen. Behalve dit sportieve succes was dit EK vooral ook een mooi podium om zowel aan sporters als clubs te laten zien dat golf met een beperking heel goed mogelijk is.

Golf is met allerlei beperkingen mogelijk en dat kon je ook zien aan het Nederlands team dat meedeed aan het EK. Europees kampioen Richard Kluwen heeft bijvoorbeeld MS, Nick Mosselman heeft geen rechterenkel en Tycho Kuiper heeft een beperking aan zijn heupen. Tussen de tachtig deelnemers uit 21 landen zag je ook golfers met een beenprothese of met één arm.

'Golf is mijn leven'

Wat al die deelnemers gemeen hebben? Ze hebben in golf hun passie gevonden. Richard zegt bijvoorbeeld dat golf “haast zijn leven is geworden”. “Ik heb geleerd dingen een plaatsje te geven. Als je golft dan moet je golfen en moet je niet aan andere dingen denken.” Ook voor teamgenoot Nick heeft het golf een belangrijke rol in zijn leven gekregen. “Dankzij het golf ben ik geworden wie ik ben.” Tycho vult dat nog mooi aan. “Ja, golf is eigenlijk alles in mijn leven. Na school ga ik meteen naar de golfbaan en kan ik daar alles kwijt wat ik heb meegemaakt.”

Probeer het eens

Door die positieve ervaringen kunnen zij hun sport ook aan iedereen aanraden. “Mensen met een beperking die iets willen gaan doen, ga eens naar de golfbaan en probeer het eens. Want het is zo’n mooi spel”, zegt Nick in een video van Golf.nl. Bekijk de hele video hieronder.

De Nederlandse Golf Federatie (NGF) heeft het EK ook aangegrepen om golfen met een beperking bekender te maken. “Met het EK hebben we zeker ook willen laten zien dat golfen met een beperking serieus golf is”, legt Alexander Renders, Teammanager Sportparticipatie bij de NGF uit. "Golf is ten opzichte van andere sporten al inclusiever, want als je bijvoorbeeld niet goed kunt lopen, kun je met behulp van een buggy wel golfen. Voor golfers met een beperking die aanpassingen nodig hebben in begeleiding, materiaal en lidmaatschapsvorm, willen we de komende jaren niettemin een slag maken.”

Twee clubs binnen een halfuur reistijd

De NGF heeft voor de komende jaren grote plannen rond golfen met een beperking.  “We willen in 2030 super inclusief zijn; dat golfen met een beperking dan de normaalste zaak van de wereld is”, zegt Alexander. Hij ziet al een positieve ontwikkeling dat golfleraren zich verdiepen met extra kennis over aangepast golf. “Daarnaast werken we samen met het platform Uniek Sporten. Het streven is om tussen nu en vijf jaar ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking binnen een half uur reisafstand bij twee golfclubs terecht kan. Daarvoor hebben we Nederland in 24 regio’s verdeeld. We hebben het doel dat er minimaal twee clubs per regio een duurzaam aanbod hebben voor de doelgroep. Met 48 clubs ligt er dan een mooie basis.”

Denk jij nu? Golf dat lijk mij wel wat! Kijk dan op de pagina over golf voor meer informatie en een club bij jou in de buurt.

Of ga naar de website van de NGF voor alle informatie.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: