Direct door naar content
Sport van de week: pararoeien afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: pararoeien

15 augustus 2023

Ben jij op zoek naar een leuke sport die je met jouw beperking kan doen? Dan kan dat een hele zoektocht zijn, want er is zoveel mogelijk. Met een beperking of chronische aandoening kan namelijk veel meer dan je denkt! Om je op ideeën te brengen lichten  we deze week weer een sport uit die je kunt proberen. Deze week: roeien!

Roeien is een hele bijzondere watersport. In een roeiboot zit je namelijk echt dicht op het wateroppervlak. Hoewel het vanaf de kant er soepeltjes uit kan zien, ga je natuurlijk niet vanzelf vooruit. Daar komt heel wat kracht én techniek bij kijken. Dat kun je allemaal leren bij een van de vele roeiverenigingen in Nederland, waar ze je ook met open armen ontvangen als je een beperking hebt!

Waarom is roeien geschikt?

Roeien kan eigenlijk met bijna iedere beperking. Dat komt omdat je het zittend doet en doordat de beweging vloeiend is, waardoor je niet met piekbelasting te maken krijgt. Het belangrijkste voordeel bij roeien is dat aan de roeiboten allerlei aanpassingen te doen zijn.

Je kunt dan denken aan extra drijvers die zorgen voor meer stabiliteit van de boot. Als je je benen niet kunt bewegen of als je een prothese hebt dan kan het bankje in de roeiboot ook worden aangepast. Het bankje kan bijvoorbeeld vastgemaakt worden of je prothese kan aan het voetenplankje worden bevestigd.

Inlcusieve verenigingen

Binnen de roeisport doet de KNRB alles om sporters met een beperking zoveel mogelijk te laten integreren binnen de vereniging. Daarom worden bij verschillende verenigingen ook aanpassingen aan de clubaccommodatie gedaan. Dat maakt dat je zonder problemen in je rolstoel tot op de steiger kan komen. Eenmaal bij de boot kun je via een speciale instapplank of een tillift met een begeleider zonder wiebelen in de boot komen. In Nederland zijn er ongeveer veertig verenigingen waar aangepast roeien mogelijk is.

Rowing Blind

Bij een aantal verenigingen is het sinds kort ook mogelijk om te gaan roeien als je een visuele beperking hebt. De Stichting Rowing Blind zet zich namelijk in - in navolging van Running Blind - om de roeisport mogelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Doordat je altijd met een maatje in een boot zit, is roeien eigenlijk een heel erg geschikte en vooral leuke sport als je een visuele beperking hebt. Tijdens kennismakingsdagen in Utrecht, Leiden of Groningen kun je zelf het vrije gevoel van het roeien ervaren.

TeamNL zoekt para-roeitalent

Als je in roeien je sport hebt gevonden dan zul je merken dat binnen het aangepast roeien ook nog van alles mogelijk is. Je kan op recreatief niveau aan allerlei tochten en evenementen deelnemen. Op wedstrijdniveau kun je jaarlijks aan zeker tien wedstrijden in het pararoeien in Nederland meedoen en als je nog een stapje hoger wil dan kun je zelfs toewerken naar de para-roeitop. De KNRB is voor TeamNL Roeien trouwens nog op zoek naar para-talent. Of je nu ervaring hebt met roeien of niet, de nationale para-roeiploeg staat open voor alle enthousiaste en gemotiveerde sporters die willen laten zien dat een beperking geen obstakel hoeft te zijn om je dromen na te jagen. Interesse? Kijk dan op roeien.nl

Wil je meer weten over roeien met een beperking? Ga dan naar deze pagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Foto: Shutterstock

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: