Direct door naar content
Roeien kan ook met een visuele beperking! afbeelding nieuwsbericht

Roeien kan ook met een visuele beperking!

21 maart 2022

Met een visuele beperking heb je meer sportmogelijkheden dan je misschien zou denken. Hardlopen is door Running Blind onder blinde en slechtziende sporters al populair. Daar komt nu ook roeien bij, want Stichting Rowing Blind heeft als doel de roeisport toegankelijk te maken voor iedereen met een visuele beperking.

Rowing Blind is bedacht naar het inmiddels al bekende concept van Running Blind. Die organisatie heeft al op verschillende plekken in Nederland lokale afdelingen waar hardlooptrainingen worden georganiseerd en lopers aan buddy’s worden gekoppeld. Als je niet zoveel met hardlopen hebt dan kun je als sporter met een visuele beperking nu ook kennismaken met roeien. Zeker op het water zul je merken dat roeien je heel veel vrijheid geeft.

Kennismaking met roeien

Misschien had je daar nog niet zo over nagedacht, maar roeien is eigenlijk bijzonder geschikt als je een visuele beperking hebt. Dat willen ze bij Rowing Blind daarom ook bekender maken. Deze stichting is begonnen in Utrecht bij roeivereniging U.S.R. “Triton” en heeft ook al een afdeling in Leiden bij K.S.R.V. “Njord”. Bij deze verenigingen kun je een traject volgen waarin je stap voor stap het roeien onder de knie krijgt.

Met een roeimaatje

De eerste stap voor jou in de roeisport is niet gelijk in een roeiboot. Je begint meestal met het aanleren van de techniek op een roeiapparaat. Daarna ga je met een roeimaatje voorzichtig de boot verkennen. Het is daarbij belangrijk dat je samen een ritme gaat vinden. Voor dat ritme kun je ook goed op je gehoor afgaan. Als jij net te vroeg bent met doorhalen dan hoor je dat gelijk. Dan gaat het blad van jouw riem namelijk net voor je teamgenoot het water in. Dan hoor je twee keer 'plons'. Als jullie mooi gelijk gaan dan hoor je maar één mooie zachte 'plons'.

Vrij gevoel

Rowing Blind heeft kennismakingstrajecten van acht trainingen opgezet waarbij je het roeien in jouw tempo deze sport leert. Tussen de trainingen worden ook gezellige evenementen georganiseerd om je roeimaatjes beter te leren kennen. Dat is belangrijk, want bij roeien draait het in een boot ook om vertrouwen. Marloes Schaap deed al eerder mee aan de trainingen en schreef daar op haar website een column over. De eerste keer voelde voor haar gelijk al bijzonder: “Het goed aanvoelen van de roeiriem in mijn handen, het wateroppervlak en de bewegingen van de boot, is iets dat ik zal kunnen. En waar de boot heen gaat, hoef ik niet te zien. Net zo min als op mijn tourtandem. Bovendien geeft op het water zijn in een motorloze, lage, stabiele boot als deze me een vrij gevoel.”

De aanmeldingen voor de voorjaarstrajecten zijn inmiddels gesloten, maar je kunt je wel alvast inschrijven voor de volgende ronde. Je kunt ook meer te weten komen over deze sport op de speciale pagina over roeien

Foto: Facebook Rowing Blind

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: