Direct door naar content
Nieuwe indoor navigatie-app voor mensen met visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe indoor navigatie-app voor mensen met visuele beperking

07 september 2023

Met een visuele beperking kan navigeren op straat al een uitdaging zijn, laat staan als je je weg moet vinden in een gebouw zoals een ziekenhuis of een station. Door de vele gangen, trappen en open ruimtes met obstakels als prullenbakken en bankjes geven veel mensen die niet of niet goed kunnen zien aan dat de toegankelijkheid van publieke gebouwen een groot probleem is. Daar komt nu een oplossing voor met de indoor-navigatieapp eZwayZ (spreek uit als: easy ways).

Deze app was afgelopen jaar al beschikbaar in een testversie waardoor gebruikers al hun ervaringen konden delen om de app te verbeteren. Dat testen gebeurde op een aantal locaties waaronder het Centraal Station Arnhem en het diagnostisch centrum van Bartiméus in Zeist.

Complete vrijheid

Max van Tiel was een van die eerste testgebruikers en hij was enthousiast over het navigeren door station Arnhem Centraal. “Je kan aangeven waar je naartoe wilt, en de app stuurt je de juiste kant op met trilsignalen en zo kun je gewoon je route vinden. Het geeft je echt complete vrijheid. Je kan zelf oriënteren, is er een plek waar ik even een broodje kan eten of even een lekkere koffie kan halen. Ja, ik word wel gelukkig van zo’n app!” vertelt Max in de volgende video:

Niet meer verdwalen

Die vrijheid is ook precies wat de ontwikkelaars in gedachten hadden, want ze willen ervoor zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van anderen in een publiek gebouw. Je hoeft als visueel beperkte niet meer te verdwalen in een gebouw. Je kunt er je plaats mee bepalen, je route mee plannen en mee verkennen: wat zit er in mijn directe nabijheid? Je kunt kiezen hoe je geleid wilt worden: via trillingen, geluid of beeld. De app werkt overigens alleen in gebouwen die zich daarvoor hebben aangemeld, want daar moet eerst een uitgebreide scan van alle ruimtes worden gemaakt. Op dit moment is de app vooral geschikt voor slechtzienden, voor mensen die blind zijn moet de app nog verder worden geoptimaliseerd.

Lancering in de Week van de Toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (2 t/m 7 oktober) wordt de eZwayZ-app officieel gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in NEMO in Amsterdam op 3 oktober. Tijdens die lancering zal ook uitgebreid worden gesproken over de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een visuele beperking en hoe indoor-navigatie daarbij kan helpen. Tijdens die bijeenkomt kun je de app ook al uittesten want NEMO is een van de eerste gebouwen die met eZwayZ de toegankelijkheid wilt vergroten. Het Rijksmuseum en Arnhem Centraal hebben dat ook al gedaan en Musuem Beeld en Geluid is ook gestart om de indoor navigatie mogelijk te maken.

Ga voor meer informatie naar Bartimeus.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: