Direct door naar content
Sport van de week: spinning afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: spinning

13 september 2023

Je kunt veel meer dan je denkt met een beperking of chronische aandoening. Dat zul je zeker zien als je onze Sportzoeker opent en door het complete aanbod van sporten scrollt. Daar vind je waarschijnlijk ook allerlei sporten waar je nog helemaal niet aan had gedacht. Daarom pikken we regelmatig een sport uit om je daarop te wijzen. Wie weet is de sport van deze week iets voor jou: spinning!

Spinning is een van de vele mogelijkheden die je hebt binnen fitness. Spinning is eigenlijk gewoon indoorfietsen alleen ga je niet vooruit. Je spinningfiets staat vast op de vloer in een zaaltje van de sportschool met nog veel meer sportievelingen. Iedereen werkt zich op zijn of haar niveau in het zweet onder leiding van de spinninginstructeur. Doordat dit altijd in een een groepsles gebeurt word je ook door de mensen om je heen extra gemotiveerd. Je kunt dit dus ook goed met vrienden en familie samen doen. De docent zorgt voor motiverende muziek en geeft instructies om het tempo af te wisselen. Je kunt ook met een knop op de spinningbike de weerstand zelf zwaarder of lichter zetten.

Conditie en kracht

Een spinningles is een relatief korte intensieve training, het duurt meestal niet langer dan een uur. De eerste les zal pittig aanvoelen, maar je zal merken dat je snel aan je conditie werkt en dat ook de kracht in je armen en benen toeneemt. Als je dit nog combineert met meer krachtoefeningen in de sportschool of in de Uniek Sporten app dan heb je helemaal een goede combi.

Je kunt niet omvallen

Doordat je spinning binnen in de veilige omgeving van een fitnesscentrum doet, is dit ook heel goed te doen met allerlei beperkingen. Kun jij bijvoorbeeld door stabiliteitsproblemen of een visuele beperking niet op een gewone fiets buiten fietsen? Dan is de spinningfiets voor jou het proberen waard. Deze fiets staat stevig op de grond. Met de juiste aanwijzingen van een instructeur leer jij ook hoe je zo hard mogelijk kunt trappen.

Met een prothese

Deze vorm van indoorfietsen kun je ook goed doen als je een beenprothese hebt. Het is dan slim om je prothesevoet aan het pedaal vast te maken. Dat kan met de riempjes die elke spinningbike heeft. Zeker als je maar één prothese draagt zul je even moeten aanvoelen hoe dat fietsen gaat met het krachtverschil in je benen. Begin voorzichtig aan om overbelasting van je spieren te voorkomen.

Opstap naar buiten fietsen

Spinning kun je het hele jaar door doen, ook als het slechter weer is. Het is daardoor ook een laagdrempelige manier om uit te vinden of fietsen of wielrennen iets voor jou is. Je kunt zo in een veilige omgeving ervaren hoe die fietsbeweging voor jouw benen of armen zijn. De fietshouding kun je ook gelijk uitproberen: gaat zitten toch niet dan kun je altijd nog een ligbike uitproberen.

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de pagina over spinning voor alle informatie en een locatie bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: