Direct door naar content
Sporten met een dwarslaesie? Zo pak je het aan afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een dwarslaesie? Zo pak je het aan

14 september 2023

Met een dwarslaesie wordt bewegen moeilijker. Toch is het voor jou extra belangrijk om jezelf in beweging te houden om zo fit en gezond te blijven. Uit wetenschappelijke onderzoeken is al naar voren gekomen dat sport en bewegen je kan helpen je fitter te voelen. Maar hoe pak je dat verstandig aan? Wij geven je een aantal tips.

Tijdens de revalidatie van een dwarslaesie is vaak al veel aandacht voor bewegen. Op die manier merk je al dat je door fitness, krachttraining en zwemmen aan je fitheid werkt. Na het revalidatietraject is het mooiste als je het sporten in een soort dagelijkse routine kunt krijgen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Het is in ieder geval goed om iets te gaan doen wat je leuk vindt, want dan zul je merken dat je het makkelijker volhoudt.

Richtlijnen

Om je een beetje houvast te geven is het goed om te weten dat er speciaal voor mensen met een dwarslaesie door wetenschappers beweegrichtlijnen zijn opgesteld. Ben je nog niet zo actief dan kun je beginnen met de richtlijn voor het verbeteren van je fitheid: twee keer 20 minuten duurtraining per week met daarnaast spierversterkende oefeningen. Onder duurtraining worden sporten verstaan die je op een lage intensiteit doet. Met deze activiteiten ben je vooral bezig met het verbeteren van de conditie van je hart, longen en spierkracht.

Thuis aan de slag

Als je aan zowel je fitheid en gezondheid wilt werken kun je met een gecombineerde richtlijn aan de slag gaan: drie keer 30 minuten duurtraining met spierversterkende oefeningen. Heb jij nog geen idee wat voor oefeningen je kunt doen? Begrijpelijk, want er zijn zoveel opties. In de Uniek Sporten app vind je precies die oefeningen en beweegvideo’s die bij jouw niveau passen. Je kunt met onze app gewoon in je eigen thuisomgeving aan de slag!

Extra Tips

Nog een paar tips om rekening mee te houden als je met een dwarslaesie wilt gaan sporten:

  • Zorg voor een rustige opbouw en luister goed naar je lichaam. Maak eventueel gebruik van een trainingsschema van een professional zodat je zeker weet dat je niet overbelast of geblesseerd raakt.
  • Met een doel voor ogen heb je iets om naartoe te werken. Dat werkt stimulerend voor jezelf. Dat kan van alles zijn: een wekelijks ritje steeds verder uitbouwen met een paar kilometer tot deelname aan de HandbikeBattle.
  • Sporten en bewegen is nog lekkerder als je goed materiaal hebt. Wil je eerst een sportrolstoel, handbike of aankoppelfiets proberen? Kijk dan naar de mogelijkheden van Uniek Sporten Uitleen.

Het belangrijkste is dat je een sport vindt waar je ook plezier in hebt. Wil je meer tips en inspiratie over de mogelijkheden? Lees dan dit artikel met 5 leuke sporten die je kunt doen met een dwarslaesie.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: