Direct door naar content
Deze 5 sporten kun je doen met een dwarslaesie afbeelding nieuwsbericht

Deze 5 sporten kun je doen met een dwarslaesie

20 april 2023

Sporten en bewegen is ook mogelijk als je een dwarslaesie hebt! Sterker nog; er zijn heel veel verschillende activiteiten. Maar waar begin je als je nog geen idee hebt wat je zou willen doen? We geven je graag een aantal tips om je op weg te helpen. Veel van deze sporten kan je ook beoefenen als je geen dwarslaesie hebt en kunnen dus goed samen met een vriend of familielid.

Tijdens de revalidatie van een dwarslaesie is vaak al veel aandacht voor bewegen. Op die manier merk je al dat je door fitness, krachttraining en zwemmen aan je fitheid werkt. Na het revalidatietraject is het mooiste als je het sporten in een soort dagelijkse routing kunt krijgen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Het is in ieder geval goed om iets te gaan doen wat je leuk vindt, want dan zul je merken dat je het makkelijker volhoudt. Deze vijf sporten brengen je alvast op een idee.

1. Thuisfitness

Om te beginnen is fitness natuurlijk een perfecte sport, omdat je dit helemaal op je eigen niveau en mogelijkheden kunt doen. Je kunt dat natuurlijk op een sportschool doen, maar dat hoeft niet. Met de Uniek Sporten app kun je in je eigen omgeving aan de slag met honderden oefeningen die speciaal op maat gemaakt zijn voor sporters met een beperking.

2. Yoga

In de app vind je trouwens ook video’s om vanuit je rolstoel met yoga te beginnen. Dit is namelijk ook een bijzonder geschikte activiteit voor mensen met een dwarslaesie. Yogadocente Anne van Leeuwen vertelde ons eerder dat yoga je op allerlei vlakken kan helpen als je een beperking hebt. Door Karim kreeg zij de bevestiging van het idee wat zij al langer had. Hij heeft namelijk een hoge dwarslaesie en doet de yogahoudingen uit haar les mee in zijn hoofd. “Karim voelt zich lekkerder in zijn vel zitten en hij merkt dat bij hem de energie meer stroomt”, zei ze in dit interview.

3.Handbiken

Ga je liever naar buiten? Dan is handbiken misschien een leuk idee. Je zal merken dat de snelheid en de wind door je haren een heerlijk gevoel van vrijheid geven. Mensen die de handbike ontdekten gaven al aan dat ze het vooral leuk vinden dat ze veel verder kunnen komen dan hun bekende blokje om. Je kunt hierbij kiezen uit een vastframe handbike, lekker laag bij de grond en dus ook sneller, of een aankoppelhandbike.

Denk jij nu: maar zo’n handbike is hartstikke duur? Kijk dan eerst eens naar de mogelijkheden van Uniek Sporten Uitleen om een handbike uit te proberen.

4. Golf

Bij golf ben je helemaal lekker veel buiten in een rustige groene omgeving. Wist je dat deze sport ook heel goed te doen is met een dwarslaesie? Daar is de paragolfer voor uitgevonden, dit is een speciaal golfkarretje waarmee je kunt zitten en in staande positie kan worden ondersteund om af te slaan. Ga naar de pagina over golf om meer te weten over deze sport en waar je dit kunt doen.

5. Kitesurfen

Ben je op zoek naar iets extremers? Wat dacht je van kitesurfen? Waarom niet… Willem Hooft heeft laten zien dat het mogelijk is! Met zijn foundation maakt hij sit-kitesurfen mogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. In de nieuwste aflevering van de ONBPERKT-podcast vertelt hij meer over zijn ontdekkingsreis en hoe hij nu anderen wil helpen.

Naast deze vijf sporten is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook aan rolstoeltennis, kanovaren en zitvolleybal. Ga voor het complete overzicht naar de Sportzoeker!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: