Direct door naar content
Wandelen: voor iedereen gezond afbeelding nieuwsbericht

Wandelen: voor iedereen gezond

05 oktober 2023

Wandelen is een hele laagdrempelige en gezonde activiteit voor iedereen. Je hoeft alleen je deur uit te stappen en je kunt al gaan. Het is door de lage belasting ook nog eens heel erg geschikt om met een beperking te doen. Zelfs al je in een rolstoel zit kun je gaan wandelen, dan noemen we het rolstoelwandelen. We vertellen je graag meer over de voordelen van wandelen en geven je wat routetips.

Steeds meer mensen ontdekken dat wandelen een fijne manier is om actief bezig te zijn. Je bent om te beginnen lekker in de buitenlucht, waardoor je frisse zuurstof kunt happen. Als je in de natuur gaat wandelen dan heeft het groen helemaal een ontspannend effect op je lichaam en geest. Het wandelen zelf heeft ook veel andere lichamelijke voordelen. Zo versterk je je botten, kraakbeen en spieren, is het goed voor je bloeddruk en je verbetert ook nog je conditie. Wandelen heeft ook een positief effect op je humeur en is bovendien gezellig om met iemand samen te doen.

Met een chronische aandoening

Wandelen wordt ook extra geadviseerd bij specifieke beperkingen of chronische aandoeningen. Wandelen heeft een lage impact op je lichaam, je spieren en botten worden bijvoorbeeld niet zo zwaar belast als met hardlopen. Het is daardoor bijzonder geschikt als je een chronische aandoening hebt zoals astma, hart- en vaatziekten, diabetes of als je chronische pijn hebt. Luister in alle gevallen goed naar je lichaam: heb je een dag minder energie of meer pijn ga dan niet op pad. Ook bij inspanningsastma is het belangrijk het wandelen rustig op te bouwen en in een laag tempo te beginnen.

Rolstoelwandelen

Ook als je in het dagelijks leven in een rolstoel zit kun je mee wandelen. Dit noemen we logischerwijs rolstoelwandelen en ook die vorm wordt steeds populairder in Nederland. Dat komt ook door de vele mooie rolstoelpaden en -routes die worden aangelegd. Wij hebben de twaalf mooiste routes in Nederland bij elkaar gebracht in een gratis e-book. Deze kun je hier downloaden.

Wil je meer weten over wandelen met een beperking of een een wandelclub bij jou in de buurt zoeken? Ga dan naar de pagina over wandelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: