Direct door naar content
Sporten en bewegen met hart- en vaatziekten? Zo doe je dat afbeelding nieuwsbericht

Sporten en bewegen met hart- en vaatziekten? Zo doe je dat

28 september 2023

Als je een van de vele hart- en vaatziekten hebt dan is het goed om te blijven bewegen en te sporten. Toch is voorzichtigheid geboden bij deze chronische aandoening, want als je te fanatiek sport kan dit ook een averechts effect hebben. Dat kan je een onzeker gevoel geven. Daarom geven we je graag een aantal tips en adviezen hoe je verstandig met sport en bewegen kunt beginnen.

Allereerst is het goed om te weten dat sport en bewegen een positief effect heeft op hart- en vaatziekten. Mensen met een vernauwing van de kransslagader hebben bijvoorbeeld door regelmatig te sporten een betere overlevingskans. Sport zorgt ook voor een verlaging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Door regelmatig te bewegen op een matige intensiteit verbeter je ook je uithoudingsvermogen en spierkracht.

Bewegen

Meer bewegen kan al een belangrijke eerste stap zijn. Dat kan door de trap te pakken in plaats van de lift, boodschappen op de fiets of lopend te doen en regelmatig een blokje om te gaan voor een wandeling. Als leidraad kun je de Nederlandse norm voor Gezond Bewegen aanhouden: iedere dag 30 minuten bewegen. Dat kun je ook in kleinere stukjes van tien minuten over de dag verspreiden.

Conditie opbouwen

Een rustige opbouw is met een hartaandoening in ieder geval belangrijk, zeker als je een tijd niet aan sport of bewegen hebt gedaan. Dan kan ineens fanatiek sporten zelfs gevaarlijk zijn voor je hart. Wil je je conditie weer opbouwen? Begin dan met rustig fietsen, wandelen, nordic walking of zwemmen. Als dat goed gaat kun je een stap verder gaan met iets meer inspannende activiteiten als roeien, joggen en fitness. Met de Uniek Sporten app kun je op je eigen niveau in je eigen woonkamer al een start maken met allerlei oefeningen en workouts.

Belangrijke tips

Het is bij sporten met een chronische hartaandoening belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Pijn aan je hart is nooit iets waar je doorheen moet. Voel je hartpijn, stop dan direct en raadpleeg een arts. Het is ook extra belangrijk om een goede warming-up te doen. Zo krijgen je vaten de kans zich te openen en stroomt er voldoende bloed naar je hart. Waar je verder nog rekening mee moet houden is kou, want dit heeft een vernauwend effect op de vaten. Dat kan voor pijn op de borst zorgen. Daarom is het belangrijk je goed aan te kleden tijdens het sporten.

Minder geschikt

Voor mensen met hart- en vaatziekten zijn activiteiten waarbij de hartslag flink omhooggaat en de spieren verzuren niet aan te raden. Denk daarbij aan voetbal, basketbal, squash en zware kracht- en intervaltraining. Bij klachten als vermoeidheid, duizeligheid, pijn op de borst of hartritmestoornissen zijn teamsporten ook minder geschikt. Sommige hartpatienten gebruiken antistollingsmedicijnen. Daarbij moet je wat alerter zijn bij sporten waar je kans hebt op botsingen of uitglijden door een val. De medicatie kan dan sneller voor ernstige bloedingen zorgen.

Deskundig advies

Twijfel je nog over wat je wel of niet kan doen met jouw hartaandoening? Dan is sporten onder deskundige begeleiding zeker aan te raden, omdat je dan ook goed in de gaten wordt gehouden. En je krijgt dan ook tips en adviezen over wat je wel en niet kunt doen. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts, cardioloog of sportarts.

Bron: Harststichting en Sportzorg.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: