Direct door naar content
Hoe toegankelijk is jouw sportclub? afbeelding nieuwsbericht

Hoe toegankelijk is jouw sportclub?

03 oktober 2023

De Week van de Toegankelijkheid is begonnen. Initiatiefnemer van de week Ieder(in) wil in deze week laten zien dat toegankelijkheid voor iedereen voordelen heeft, daarom heeft de week als thema: ‘toegankelijkheid loont’. Deze week is dus een mooie aanleiding om de toegankelijkheid van sportverenigingen en andere aanbieders op de agenda te zetten. Hoe is dat bij jouw club geregeld?

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (2 t/m 7 oktober) worden door het hele land activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor toegankelijkheid. Je kunt deze week bijvoorbeeld naar voorstellingen, stadswandelingen en rondleidingen. Op de agenda staan ook sportdagen voor iedereen met een beperking. Eigenlijk zouden daar nog veel sportactiviteiten tussen moeten staan, want de Week van de Toegankelijkheid is een ideale kans om het aangepaste aanbod te laten zien!

Warm welkom

Ook zonder die activiteiten kun je deze week zelf eens kijken naar de toegankelijkheid van de sportclubs bij jou in de buurt. Waar moet je dan eigenlijk aan denken? Natuurlijk de accommodatie: is die drempelvrij en voor iedereen bereikbaar? Heb je op de club speciaal aanbod of kun je tussen valide sporters meedoen? Ook belangrijk: word je een beetje goed ontvangen op de club, zowel fysiek als digitaal?  Via Uniek Sporten kun je ook op die punten sportlocaties beoordelen. Op die manier wordt de toegankelijkheid van de sport in kaart gebracht. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, legt uit waarom dat zo belangrijk is. “Toegankelijkheid begint al wanneer iemand met een beperking bij de vereniging binnenloopt of rolt, dat er dan een vast aanspreekpunt is. Zorg dat zo’n persoon op een goede manier wordt ontvangen”, zegt hij in een artikel in het vakblad SPORT Bestuur en Management.

Maak je club vindbaar

Tijdens de European Para Championships in Rotterdam stond de gehandicaptensport deze zomer even vol in de aandacht. Toernooidirecteur Jeroen Straathof ziet dat clubs een belangrijke rol kunnen spelen om die aandacht vast te houden. “Daarvoor vormt Uniek Sporten een belangrijk netwerk, om te weten waar je iets kunt vinden. En een tip voor verenigingen: als je als club écht aan de slag wilt met de specifieke doelgroep, zorg dat het vindbaar is. En vertel er vooral over. Hoe klein het aanbod ook is, ook al heb je maar één iemand die actief is, dat kan er voor zorgen dat nummer twee ook binnenkomt.”

Ben je benieuwd of het aanbod bij jou al op de kaart staat? Kijk dan in de Sportzoeker.
Heb jij je sport al gevonden? Help ons dan mee en beoordeel die sportlocatie!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: